Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum ieșim din criză? ”Primăria Capitalei a ratat o ocazie bună de a face orașul mai prietenos cu bicicliștii”

Lege bicicleta piste facilitati fiscale obligatii primarii.jpg

Pistele pentru bicicliști lipsesc din București (Sursa foto: pixabay)
Pistele pentru bicicliști lipsesc din București (Sursa foto: pixabay)

Unele municipalități europene au început să amenajeze piste permanente sau temporare pentru biciclete, pentru a pregăti întoarcerea oamenilor la serviciu, odată cu relaxarea unor restricții, pe fondul coronavirusului. Logica autorităților din Paris, Berlin sau Milano este ca populația să evite pe cât posibil aglomerația din transportul în comun.

În București însă nu se întâmplă nimic în acest sens, precizează la RFI Irina Zamfirescu, de la asociațiile ActiveWatch și OPTAR: ”Din păcate, noi am ratat complet să vedem mica, minuscula portiță de oportunitate din această perioadă. Autoritatea publică locală din București, în special, nu știu ce se întâmplă în restul țării nu a profitat de această perioadă. Noi am avut practic mai bine de o lună și jumătate de vreme acceptabilă spre bună, din punctul meu de vedere, în care nu a fost trafic mai deloc în București. Asta ar fi fost o oportunitate extraordinară pentru autoritatea publică să scoată din raftul ăla din spatele Primăriei Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și măcar să facă acele lucrări de infrastructură care ar fi putut fi făcute imediat, exact cum se întâmplă în alte orașe din Europa, măcar acea marcare cu vopsea, fără o infrastructură foarte complicată, pentru benzile dedicate transportului public sau pentru utilizarea bicicletei”.

Irina Zamfirescu spune că ”noi am avut o autoritate publică care s-a concentrat, și bine a făcut, foarte mult pe partea socială, numai că lucrurile puteau merge în paralel, mai ales că nu am văzut să existe șomaj tehnic în Primăria Capitalei, deci departamentele care ar fi trebuit să facă lucrări publice ele teoretic în toată această perioadă au lucrat. Ar fi fost o ocazie ideală ca noi, după două luni de stat în casă, să ieșim într-un oraș mult mai prietenos cu acest tip de transport, transport public și transport alternativ”.

 
Irina Zamfirescu, despre ieșirea din carantină