Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După 15 mai, starea de urgență ar putea fi înlocuită cu starea de alertă

covid_11.png

Image source: 
pixabay.com

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că după data de 15 mai este posibilă varianta ca starea de urgență să fie înlocuită cu starea de alertă.Starea de alertă se declară în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.

Întrebat dacă după 15 mai are posibilitatea să prelungească starea de urgență sau dacă Guvernul poate da stare de alertă, președintele Klaus Iohannis a spus că este posibil să fie stare de alertă după această dată.

„Decizia nu o vom lua mâine (miercuri – n.r.) fiindcă vrem să urmărim cum evoluează situația din punct de vedere epidemiologic. ȘI decizia dacă vom prelungi starea de urgență sau dacă vom găsi o formă alternativă, de exemplu, stare de alertă, o vom lua probabil în cursul săptămânii viitoare, când avem noi date despre mersul epidemiei, însă pot să vă spun, poate cu titlu de premieră, că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență este aproape finalizată. Eu am dorit să fim pregătiți din timp și pentru o variantă și pentru cealaltă”, a spus șeful statului.

Președintele a mai spus că până în toamnă vrea ca România să aibă rezerve semnificative pentru situația în care va veni al doilea val al epidemiei.

Pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituția României, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăți fundamentale referitoare, după caz, la libera circulație, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forțate, dreptul de proprietate privată ori la protecția socială a muncii, aflate în strânsă relație de cauzalitate cu situația produsă și cu modalitățile specifice de gestionare a acesteia. 

Starea de alertă se declară în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.