Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paradă aeriană pentru veteranul centenar care a strâns £29 milioane

tom_moore.jpg

Tom Moore
Capitanul Tom Moore împlinește 100 de ani și a strâns peste 29 de milioane de lire sterline pentru Serviciul Național de Sănătate
Sursa imaginii: 
Getty Images

Veteranul britanic care a adunat fonduri de peste 29 de milioane de lire pentru Seviciul Național de Sănătate (NHS) va fi onorat printr-o paradă aeriană. Tom Moore împlinește joi 100 de ani și a devenit o celebritate în lumea întreagă. 

Ministrul transporturilor, Grant Shapps, a scris pe Twitter că salutul aerian a fost "menit să fie o surpriză pentru Tom”, dar a confirmat desfășurarea parăzii după ce în presă a apărut informația că ministerul său a respins un plan anterior pentru o paradă aeriană organizată de o companie de restaurare a avioanelor de luptă Spitfire din cel de-al doilea război mondial.

Tom Moore, veteran cu rang de căpitan în cel de-al doilea război mondial, a strâns mai mult de 29 de milioane de lire sterline pentru NHS parcurgând ture în grădina sa înaintea zilei sale de naștere. 

Căpitanul Tom a devenit o vedetă la nivel mondial de la lansarea campaniei de strângere de fonduri, el fixându-și inițial o țintă de 1000 de lire sterline.

O companie de geamuri duble din Tamworth, în centrul Angliei, a amplasat o pictură murală ca un omagiu adus veteranului.

Opera de artă a fost ideea omului de afaceri Andy Farrington și se află acum pe peretele companiei sale - vizavi de un mural separat pictat anterior pentru a comemora morții de război din Marea Britanie.

125000 de felicitări

O școală din Bedfordshire, unde este elev nepotul Căpitanului Tom, Benjie Ingram-Moore, a fost inundată cu peste 125000 de felicitări de pe întreg globul cu ocazia zilei sa de naștere.

Benjie Ingram-Moore
Benjie Ingram-Moore, nepotul Căpitanului Tom, a ajutat la deschiderea unora dintre cele 125000 de felicitări primite de bunicul său
Sursa imaginii: 
PA

Nume celebre, printre care Prințul William și soția sa Kate, dubla campioană olimpică la atletism, Kelly Holmes și căpitanul echipei de fotbal al Angliei, Harry Kane, s-au numărat printre cei care i-au trimit felicitări.. 

Benjie s-a întors la școala lui să ajute când a aflat că oficiul poștal era inundat de felicitări.

"Multe dintre felicitări sunt cu adevărat din inimă, de la mii de copii mici care și-au luat folosit talentul artistic să scrie un mesaj personal." a spus tânărul de 16 ani.

"Alte 60000 de lire sterline au fost donate cu generozitate prin intermediul felicitărilor. Înseamnă foarte mult pentru bunicul, precum și pentru noi, ca familie." a adăugat Benjie

"Suntem extrem de mândri de modul în care națiunea l-a luat pe bunicul la inimă".

Un număr de 140 de membri ai personalului școlii, părinți și elevi au petrecut 1750 de ore deschizând fiecare felicitare și creând un afișaj în Sala Mare a Școlii Bedford.

Înalte omagii

Numele Căpitanului Tom a fost menționat de însuși prim ministrul Boris Johnson, care a cerut națiunii să arate același optimism și energie ca și veteranul centenar pentru a face față crizei Coronavirus.

Căpitanul Tom Moore în război
Căpitanul Tom Moore (rândul întâi, în centru) a luptat împotriva japonezilor în Birmania în cel de-al doilea război mondial
Sursa imaginii: 

"Dacă noi, ca țară, putem arăta același spirit de optimism și energie arătat de căpitanul Tom Moore, care împlinește 100 de ani în această săptămână, dacă putem arăta același spirit de unitate și determinare așa cum am arătat cu toții în ultimele șase săptămâni, atunci nu am nicio îndoială că o vom putea învinge împreună ”, a spus premierul Johnson.

Căpitanul Tom va primi de asemenea o telegramă personală din partea Reginei Elisabeta a II-a care felicită în acest fel pe fiecare centenar britanic la împlinirea vârstei

Într-un alt omagiu adus Căpitanului Tom, toate mesajele de felicitare trimise de luni încolo vor fi francate cu un timbru poștal special în onoarea sa.

Între timp, apelul său pentru donarea de fonduri către NHS a ajuns la suma de 29,3 milioane lire din partea a peste 1,3 milioane de persoane din lumea întreagă. 

O petiție în favoarea acordării titlului de Sir Căpitanului Tom a strâns aproape un milion de semnături.