Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea tragi-comică a măștilor de protecție în Belgia

91607289_2642490705995982_2142626198902013952_o.jpg

Maggie De Block
Dr Maggie De Block, ministrul belgian al sănătății care a descurajat folosirea măștii de protecție
Sursa imaginii: 
Maggie de Block/Facebook

De la începutul crizei coronavirusului a devenit limpede că Belgia nu posedă nici suficiente teste și nici măști de protecție. Și tot de la începutul crizei guvernul federal a promis o reaprovizionare imediată, dar  la mai bine de 6 săptămâni de atunci măștile lipsesc în continuare. O situație hilară sau mai degrabă tragică?

Intr-o țară mică din inima Europei care numără nu mai putin de 9 miniștrii ai sănătății, măștile de protecție lipsesc cu desăvârșire. Intră aici măștile de pânză, cele chirurgicale, măștile profesionale în „bot de rață”, toate sunt o marfă rară. 

In spitale, doctorii care au de-a face cu persoane infectate cu Covid19 sunt invitați să trimită echipamentul de protecție la sterilizare, în loc să-l arunce. Și tot în spitale, măștile se împart sub semnătură.

Ele lipsesc bineînțeles din comerț. Belgienii fie nu poartă mască, fie au diferite moduri de protecție improvizate, fie au cumpărat pe internet ce s-a putut și au asteptat trei săptămâni pentru a fi livrate. Din 11 martie masca devine obligatorie pentru oricine pune piciorul afară din casă, dar de unde poate fi ea procurată, asta nu este clar. 

Dar cum de s-a ajuns aici? 

Belgia a importat în 2009 din China 6 milioane măști chirurgicale.  O parte a fost distribuită spitalelor și farmaciilor, iar o parte a fost depozitată într-un spațiu al armatei care s-a dovedit inadecvat. In 2017, ele au fost prin urmare distruse fiindcă, se spune acum, expiraseră....Adică putreziseră. 

De ce nu s-a ocupat atunci guvernul să comande altele? Ministrul federal al sănătății Maggie De Block spune că nu a avut cine să se ocupe. Ea mai spune că în lipsa unui sistem corect de stocare și a unui plan strategic, guvernul a decis să nu mai cumpere...

Dar Maggie uită să menționeze un fapt: un alt lot de măști a fost pierdut în 2015 când tot ea era ministrul al sănătății...Motivul distrugerii lor atunci a fost acela că depozitul unde erau stocate a fost golit pentru a-l atribui Crucii Roșii în vederea adăpostirii migranților recuperați din centrele de azil din Italia. 

Și cum se organizează diferiți actori din domeniul sănătății? Ne spune aceasta un doctor veterinar, Guy Vanhemelen, un reprezentant al acestei profesii nu mai putin expusă decât altele pericolului Covid19, dar care a continuă să trateze pacienți. In clinica sa însă, masca este obligatorie pentru proprietarii animalelor, doctorul Vanhemelen având surpriza că unii refuză s-o poarte sau să și-o procure când le este propusă de clinică. 

Acestea fiind zise, la începutul crizei, constatând penuria de măști, guvernul federal –din nou Maggie De Block, de profesie doctor generalist – a explicat populației că masca de protecție de fapt nu servește la nimic. Totuși, guvernul s-a grăbit să cumpere din China un nou lot de un milion de măști care s-a dovedit a nu fi conform. 

Acesta a fost distrus în luna martie și din nou guvernul a cumpărat măști FFP2 care tocmai au fost livrate în cursul lunii aprilie. Din nou, s-a dovedit că aproape jumătate din stocul distribuit căminelor de bătrâni nu este conform. 

Intre timp, Belgia are numărul cel mai mare de decese datorate Covid19 raportat la numărul de locuitori. In 29 aprilie, țara de 11 milioane de locuitori  a ajuns la 7501 decese de la începutul numărătorii, la jumătatea lunii martie. 

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan