Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | În jur de 950 de cadre medicale din R.Moldova au fost infectate, dintr-un total de aproape 3800 de cazuri

medic_echipat.jpg

În fiecare zi crește numărul medicilor moldoveni, infectați cu Covid-19
Image source: 
WHO Moldova

În R.Moldova, în jur de 950 de lucrători medicali au fost infectați cu coronavirus, până în prezent, dintr-un total de aproape 3800 de cazuri. Cinci medici au decedat de Covid-19, până astăzi. O stație de asistență medicală urgentă din Chișinău a fost plasată în carantină după ce 32 de angajați au fost depistați pozitiv la Covid-19. Alți doi medici, de la alte două stații de asistență medicală urgentă din capitală, s-au infectat cu coronavirus, a anunțat miercuri Ministerul Sănătății. Între timp, mai mulți medici se plâng că deși se simt rău, nu sunt testați. Mai nou, medicii de familie și asistenții medicali sunt responsabili de prelevarea probelor pentru testarea Covid. Partidul Acțiune și Solidaritate cere Parlamentului să formeze o Comisie de anchetă pentru evaluarea măsurilor întreprinse de Guvern în vederea prevenirii și combaterii epidemiei de coronavirus.  

Potrivit Ministerului de resort, cei mai afectați din domeniul sănătății sunt asistenții medicali – în jur de 350, urmează personalul auxiliar – aproape 300 de cazuri. Până astăzi, cca 230 de medici sunt infectați cu coronavirus, felceri - 58, farmaciști, în jur de 15 și un paramedic.

Din totalul îmbolnăvirilor de aproape 3800, în jur de 220 de persoane cu coronavirus sunt în stare gravă, dintre care 26, la respirație asistată și sunt în stare extrem de gravă. Peste 530 -  o stare de gravitate medie, iar ceilalți, stare satisfăcătoare. Peste 400 de cazuri de coronavirus sunt înregistrate, până în prezent, în Transnistria.

Totodată, Ministerul Sănătății anunță că peste 1100 de persoane au fost vindecate de Covid-19, iar în jur de 110 persoane au decedat.

Între timp, Grupul parlamentar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre privind formarea unei Comisii de anchetă pentru evaluarea măsurilor întreprinse de Guvern în vederea prevenirii și combaterii epidemiei de coronavirus. Această comisie, susțin reprezentanții formațiunii, urmează să analizeze, pas cu pas, deciziile, acțiunile și inacțiunile Guvernului ”pentru a identifica vinovații de această situație dezastruoasă”.

Fostul premier moldovean, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, s-a arătat îngrijorat de numărul tot mai mare al medicilor infectați. ”Ne scriu unii medici că nu sunt testați chiar dacă se simt rău. Aceasta înseamnă că numărul celor bolnavi este și mai mare. Între timp, Guvernul vine cu o decizie total irațională – să pună în responsabilitatea medicilor de familie și asistenților medicali prelevarea probelor pentru testarea Covid-19. Aceasta va duce la îmbolnăvirea a și mai multe cadre medicale și la colapsul întregii asistențe medicale primare. Pentru a colecta probe în localități sunt metode mai sigure – să se creeze echipe mobile, formate din personal instruit corespunzător și dotat cu echipament de protecție după toate rigorile, care să meargă în raioane”, susține Maia Sandu.

Protejarea medicilor nu a fost și nu este o prioritate a acestui Guvern, consideră fostul prim-ministru al R.Moldova. ”Spitalele nu au fost dotate cu suficiente măști, mănuși și costume de protecție, protocoalele au fost făcute cu mare întârziere, personalul medical nu este testat regulat, iar ultima decizie cu privire la medicii de familie și asistenții medicali pune capac la toate. Această lipsă de responsabilitate nu mai poate fi tolerată”, mai spune Maia Sandu.

Chiar dacă numărul celor infectați cu Covid-19 crește în fiecare zi, începând de luni, 27 aprilie, au intrat în vigoare deciziile legate de relaxarea măsurilor anti-Covid. Astfel, accesul în parcuri este permis în grupuri nu mai mari de trei persoane, cu respectarea distanței sociale. Cu excepția centrelor comerciale și a piețelor, unitățile comerciale nealimentare și-au reluat activitatea.

Bugetarii vor sta acasă însă până pe 4 mai. Școlile și grădinițele rămân închise, iar magazinele alimentare, stațiile PECO și farmaciile continuă să activeze. În R.Moldova, până pe 15 mai, a fost instituită stare de urgență în contextul coronavirusului.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre cel mai recent bilanț al imbolnăvirilor cu coronavirus, în R.Moldova