
Social
Vacanță în Grecia, Bulgaria sau Turcia în 2020? ANAT: Va fi diferit. Pașaportul de sănătate și voucherele compensatorii, principalele noutăți
grecia.jpg

Pașaportul de sănătate, impus la nivelul UE
Nicolae Demetriade: Va fi necesar un pașaport de sănătate. Nu vom mai putea să călătorim în aceleași condiții ca până acum. Vor apărea condiții noi și restricții care vor limita cât de cât ceea ce s-a întâmplat în anii anteriori.
Reporter: Dumneavoastră ce știți, concret, despre acest pașaport de sănătate, despre care s-a tot vorbit?
N.D: Pașaportul de sănătate va fi impus la nivelul Uniunii Europene. Categoric că vor exista și măsuri bilaterale luate de state. Probail că pentru vecini vor aproba niște măsuri mai laxe, dar nu putem să nu luăm în calcul faptul că va fi altfel. În organizarea oricărei vacanțe vor fi costuri diferite, condițiile în care vor fi primiți acolo vor fi diferite. Este greu de spus în momentul de față. Ne-am hazarda să stabilim că de la 1 iulie se vor relua vacanțele, că va fi fără nicio problmeă, că vor fi aceleași condiții. Trebuie să așteptăm, să fim prudenți, să fim responsabili, să înțelegem că se vor schimba foarte multe în vacanțele noastre. Sperăm în continuare ca întreaga populație, care timp de două luni sau cât va mai fi până când ne vom relua activitățile, a așteptat atâta, au fost izolați, își vor dori să iasă.
Rep: Grecia a anunțat că își va deschide insulele în luna iulie. Presupunând că se va putea călătorii în Uniunea Europeană, implicit și în România, în scop turistic atunci, vă așteptați la interes din partea românilor care merg în număr mare în Grecia și în Bulgaria și Turcia? Agențiile de turism de la noi se pregătesc deja cu oferte? Care este situația?
Cei care și-au pierdut rezervările vor fi reprogramați. Nu au de unde să primească banii înapoi
N.D: Toate agențiile sunt în contact cu partenerii externi. Toți aprtenerii acum, în perioada asta, încearcă să ofere facilități ca românii să călătorească. După atâtea luni în care nu s-a întâmplat nimic, orice rezervare este bine-venită și ajută orice agenție de turism. Vor fi oferte mai atractive, dar în aceleași timp trebuie să ne gândim și la faptul că au fost și turiști care erau programați la hoteluri în perioada de până la începerea relaxării condițiilor în România, până la 1 iulie. Au fost și turiști care au avut rezervări în luna mai, în luna iunie. Vor trebui mai întâi reprogramați aceia. Încă nu există un sistem foarte bine pus la punct prin care vom reuși să clarificăm relațiile între agențiile de turism și partenerii externi, dar lucrăm permanent la acest lucru.
Rep: Cu oamenii care și-au pierdut acele rezervări sau nu au mai putut fi onorate atunci când trebuia, ce se va petrece? Mă refer la rezervările din afara țării în mod special. Au primit banii înapoi sau se merge pe această reprogramare despre care vorbeați?
N.D: Nu au primit banii înapoi. Nu au de unde să primească banii. Așa cum vă spuneam, banii au fost trimiși la partenerii externi. Noi acum facem demersuri ca anulările care au fost să fie reprogramate pentru perioadele imediat următoare.
Rep: Aveți un număr aproximativ de astfel de situații?
N.D: Au fost vândute cam 250.000 de pachete turistice pentru etapa care trebuia să înceapă din 15 mai și până la sfârșitul sezonului. Acestea au fost rezervări anticipate. Urmau să fie și altele în perioada următoare. Acestea sunt cele care s-au făcut inițial și pentru care s-au plătit avansuri, circa 250.000 – 300.000. Nu avem o situație exactă fiindcă sunt multe agenții de turism care nu sunt membre ANAT și nu putem să cuantificăm exact situația.
Rep: Ce mesaj aveți pentrui cei care au astfel de rezervări neonorate și poate ne ascultă, domnule Demetriade?
N.D: Aș vrea să le transmitem că suntem extrem de preocupați de modalitatea de la asigura nu rambursarea, fiindcă nu avem de unde, nu există acești bani, ci reprogramarea vacanțelor lor. Suntem în contact permanent și cu Uniunea Europeană, cu comisarii care se ocupă de turism și transport în Uniunea Europeană. Chiar acum 3 zile s-a discutat în cadrul comisiei care se ocupă de piața unică posibilitatea de a legifera aceste vouchere compensatorii care să fie oferite turiștilor pentru a le folosi în etapa următoare. Sperăm că și decidenții politici de la noi și ministrul economiei va accepta că aceasta va fi singura măsură și cea mai posibil de reealizat, din care să profite și călătorii, astfel încât să nu își piardă banii, dar și agențiile de turism care să nu fie obligate să intre în insolvență fiindcă nu au de unde să plătească.