Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polițiștii acuză: "Avem colegi care dorm în mașină când ies din tură. Ministerul nu comunică"

police-378255_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.comAcuze dure din partea reprezentanților oamenilor legii, către minister și conducere: Ministerul Afacerilor Interne ar fi ţinut ascuns numărul de angajaţi care sunt infectaţi cu noul coronavirus, deşi polițiștii au fost în linia întâi, iar riscul de infectare era iminent, au transmis sindicaliştii de la Europol. Potrivit datelor solicitate de aceștia, 264 de angajați MAI au fost confirmați cu noul coronavirus și peste 3 mii sunt în autoizolare sau carantină. 

 

Lipsa informatiilor, încă din din 15 martie a strânit rumoare, incertitudine  și a lăsat loc scenariilor în rândul polițiștilor. Mai mult, acestora nu le-au fost puse la dispoziție soluții pentru a putea sta separat de familii pe perioada pandemiei, reclamă la RFI Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, care acuză și suspendarea dialogului social: 

Din păcate, de la ultima noastră intervenție pe acest subiect și până astăzi, nu s-a schimbat mare lucru. Chiar și aceste cifre pe care noi le-am obținut, le-am obținut după două săptămâni (....) Simțim lipsa unui dialog social (...) Colegii noștri care sunt în linia întâi au nevoie de o alternativă ca să nu se întoarcă acasă, unde la rândul lor au familii, au persoane vârstnice și nu vor să-i infecteze. Avem cazuri în care colegi ajung să doarmă în mașină după ce ies din serviciu, tocmai pentru a-și proteja propria familie. Situații în care dorm în anexe ale imobilelor lor. (...) Este frustrant să vezi că nu ai alternative din partea instituției. (...)

Dezvăluirea acestor cifre evident că are aspecte pozitive și mai puțin pozitive. Din punctul nostru de vedere acest dezavantaj al comunicării zilnice al numărului de cazuri probabil că ar fi dus la o conștientizare mai puternică a colegilor și probabil la menținerea rigurozității în ceea ce privește măsurile de protecție pe care ei trebuie să și le ia. (...) Este clar că ne așteptăm și noi la o posibilitate mai mare să fim infectați, dar este important să se comunice.