Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | 42 de medici români au ajuns în R.Moldova.Bogdan Aurescu:”Suntem solidari în acest moment de cumpănă”

medici_ro.jpg

Echipa de medici și asistenți medicali din România, într-o misiune de sprijin a colegilor din R.Moldova, în lupta cu Covid-19
Image source: 
Facebook/Ministerul Sănătății al R.Moldova

42 de medici și asistenți medicali din România au ajuns, joi, în R.Moldova, într-o misiune de sprijin a cadrelor medicale naționale în lupta cu Covid-19. Prezent la Chișinău, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a anunțat că România este solidară cu cetățenii R.Moldova. În discursul său, ministrul român a anunțat că, în ședința de Guvern de la București ar urma să fie discutat subiectul legat de acordarea unui sprijin Republicii Moldova în contextul crizei pandemiei cu COVID-19, în valoare de circa 3,5 milioane euro. Totodată, oficialul a reiterat că România va continua să susțină R.Moldova în parcursul său european.

Delegația română, condusă de ministrul de Externe, a fost întâmpinată astăzi la punctul de trecere a frontierei Leușeni. Astfel, a fost autorizată trecerea frontierei a două autocamioane ce transportau echipament medical, cinci autospeciale și 51 de reprezentanți ai autorităților române, dintre care 42 de medici români, având misiunea internațională de sprijin a cadrelor medicale naționale în lupta cu noul tip de Coronavirus.

Cei 42 de medici români, timp de 15 zile, începând de astăzi, vor munci cot la cot cu colegii atât din Chișinău, cât și din nordul țării, la Bălți, dar și în sud, la Cahul. Din grupul de participanţi la misiunea din Republica Moldova fac parte specialişti din asistenţa medicală primară, asistenţa medicală urgentă, medicină internă şi terapie intensivă. 10 medici din România îşi vor desfăşura activitatea la Spitalul Clinic Republican, la Institutul de Medicină Urgentă - 15, Spitalul Municipal ”Sfântul Arhanghel Mihail” - 5, Spitalul Clinic din Bălți - 4 medici și la Cahul – 8 .  

În cadrul unei ceremonii oficiale, organizată în fața Spitalului Clinic Republican, a fost prezentată o parte din ajutorul oferit de România. Mai exact, cadrele medicale au primit 3000 combinezoane de protecție, 6000 măști de protecție FFP2, 6000 măști chirurgicale, 11500 perechi de mănuși, 100 viziere. De asemenea, au fost oferite 10 izolete, concepție a cercetătorilor militari din România.

Bogdan Aurescu: ”Reiterez angajamentul ferm al României de a continua să susțină obiectivul de integrare europeană a R.Moldova”

“Suntem solidari cu cetăţenii Republicii Moldova în faţa acestui moment de cumpănă. Vreau să transmit sincere aprecieri personalului medical din Republica Moldova pentru eforturile susţinute într-un context atât de dificil pentru combaterea pandemiei. Suntem alături, atât cu sufletul, cât și fizic, ca să vă oferim suport”, a declarta ministrul român de Externe, prezent la Chișinău.

Totodată, oficialul român a reiterat ”angajamentul ferm al României de a continua să susțină obiectivul fundamental reprezentat de integrare europeană a Republicii Moldova, singurul în măsură să asigure dezvoltare economică și socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor”.

”De-a lungul timpului am folosit contactele noastre bilaterale și la nivelul Uniunii Europene pentru a încuraja și sprijini cetățenii Republicii Moldova de către partenerii săi de dezvoltare. Toate acestea sunt cu atât mai valoroase cu cât survin în momente dificile pentru România și Republica Moldova. Vin cu un apel în privința continuării reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, pentru avansarea parcursului european și este important ca autoritățile de la Chișinău să continue să dovedească acest lucru prin acțiuni concrete în conformitate cu angajamentele asumate prin Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană”, a punctat Bogdan Aurescu.

Ministrul Sănătății: ”Gestul poporului român, apreciabil și de valoare înaltă”

”Gestul de astăzi al poporului român este de valoare înaltă”, declară, de partea sa, ministrul moldovean al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. ”Gestul  făcut de poporul român, care se confruntă, la fel, cu efectele pandemiei de COVID-19, este unul apreciabil şi de o valoare înaltă. Această activitate vine pentru a consolida sistemul de sănătate şi a salva vieţi omeneşti. Îmi exprim gratitudinea pentru suportul oferit de Guvernul României în diverse domenii, dar care au avut un singur scop de a contribui la bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova”, a menţionat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

În R.Moldova au fost confirmate, până în prezent, aproape 3900 de cazuri de coronavirus. Peste 950 de persoane infectate sunt cadre medicale. În total 1182 persoane au fost tratate, iar 119 au decedat din cauza COVID-19.

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre ajutorul oferit de România în lupta cu coronavirus