Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU: Lumea e divizată. SUA și China, parteneri esențiali

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, critică divizarea pe care demonstrează comunitatea internațională în lupta cu noul coronavirus și insistă că atât SUA, cât și China sunt parteneri esențiali în contextul pandemiei. 

Din nefericire, lumea nu a putut să se unească și să confrunte Covid-19 într-o modalitate articulată, coordonată. Fiecare țară a avut propria politică, diferite țări cu diferite perspective, diferite strategii, iar acest lucru a permis răspândirea virusului”, a transmis Antonio Guterres, citat de BBC. 

Oficialul ONU a afirmat că a existat diviziune între țări atunci când era mai important ca niciodată să existe unitate și s-a arătat îngrijorat de sprijinul inadecvat pe care îl primesc statele mai mici și mai sărace. 

Contribuția Chinei și a Statelor Unite în lupta cu Covid-19 în dezvoltarea relațiilor internaționale este, în opinia mea, absolut esențială și spec că va putea fi posibilă în viitor”, a insistat Antonio Guterres, în condițiile în care de la Washington au fost lansate noi acuzații spre Beijing. Mai nou, președintele Trump susține că Beijingul ar face "tot posibilul" pentru ca el să piardă alegerile prezidențiale din noiembrie. 

Recent, ONU a avertizat că omenirea se va confrunta cu episoade de foamete de „proporții biblice” în părțile cele mai sărace ale lumii. Yemen, Republica Democratică Congo, Afghanistan, Venezuela, Etiopia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Nigeria și Haiti sunt printre statele cel mai grav afectate de situația internațională, a evaluat ONU. 

 

Numărul cazurilor de coronavirus a trecut, vineri dimineață, de 3,2 milioane. Au murit, de la declanșarea pandemiei, peste 230.000 de persoane.