Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic: Aparatele de aer condiționat ar putea produce noi focare de COVID-19

aer_cond.jpg

Sursa imaginii: 
www.wallpaperflare.com

Mai sunt aproximativ două săptămâni până la debutul relaxării restricțiilor de deplasare, estimat pentru 15 mai. În multe localități, însă, în special în mediul urban, se observă deja o creștere semnificativă a activității, numărul de mașini și cel al persoanelor de pe străzi fiind în creștere de la o zi la alta, semn că procesul de reluare a activității este deja în derulare, din ce în ce mai mulți oameni revenind de la munca de acasă la cea de la birou. Ce spun specialiștii despre această tendință? La RFI, șefa secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Alba Iulia, Corina Maniu, afirmă că patronii ar trebui să amâne cât mai mult posibil revenirea la birou a angajaților, lucrul de acasă, acolo unde este posibil, fiind în continuare de preferat. Acolo unde angajații vor reveni totuși la locurile de muncă în perioada următoare va fi nevoie de un proces de testare bine pus la punct, spune medicul. În plus, o problemă majoră ar putea fi reprezentată de aparatele de aer condiționat, avertizează medicul.

Testarea este cheia!

Corina Maniu: Cred că este foarte bine dacă s-ar amâna pe cât de mult posibil revenirea într-o oarecare formă de colectivitate, fie că este serviciu, birou sau formă de producție hală. Acesta este primul lucru. Pe cât de mult se poate să se accepte de către patronaj ca personalul, acolo nunde este posibil, să lucreze de acasă. Pe de altă parte, pentru că nu se poate face asta peste tot, deplasarea cu mijloacele de transport în comun, ar trebui să presupună o atenție mare din partea transportatorilor. Să dezinfecteze. Nu spun eu cât de des, dar să dezinfecteze mijloacele de transport în comun, oricare ar fi acestea, vagonul de metrou sau troleibuz sau autobuz. Persoanele care se deplasează să încerce să evite aglomerația și să poarte mască și mănuși.

Reporter: Odată ajunși la locul de mucă, după o izolare de aproximativ două luni, pentru cei care revin la birouri, este evident că pericolul de contaminare crește dacă cineva este bolnav sau purtător al acestui virus. Ce măsuri ar putea lua fiecare dintre cei care revin la birouri. Și poate mai important, ce măsuri ar trebui să ia angajatorii pentru a limita cât mai mult pericolul răspândirii virusului în respectivul loc de muncă?

C.M: Cel mai bine ar fi dacă s-ar face testare la intrarea în activitate din când în când, să zicem la două săptămâni, sau în momentul în care apare cineva simptomatic, toți contacții. Fără îndoială vor fi situații. Există o tehnică de testare populațională, un polling populațional, care se poate practica și care ajută extraordinar în a depista la grupuri populaționale mari. Noi în Alba așa vom facem. De astăzi (n.r. 30 aprilie) începem acest mod de testare. Testarea este populațională. Se poate lua câte o unitate mare și testa. Testarea este cheia! Dacă aștepți simptomatologie, deja acea persoană are contacți și după aceea se extinde. O persoană se pare că dă, în medie, la patru alte persoane.

Măștile ar trebui schimbate la două ore

Rep: Sfatul dumneavoastră ar fi ca într-un birou unde lucrează câteva zeci de angajați, să se poarte mască pe cât posibil? Știm că acea mască nu e cea mai plăcută dacă o ții ore întregi, dar bănuiesc că ar trebui purtată cât mai mult timp dacă revenim în spațiu închis alături de colegii de serviciu...

C.M: Este o discuție privind purtatul măștii. Cred că este benefică. Dar nu poți să ții masca foarte mult timp, de genul orelor. Respirând în mască, nu numai că ai discomfort personal, dar se produce o contaminare cu flora personală. Noi nu suntem sterili. Avem stafilococi.

Rep: Iar mediul acela umed favorizează...

C.M: Atunci, ideal este să porți masca, dar să o schimbi. Nu mă întrebați exact la ce interval pentru că sunt păreri diferite. Eu aș opina pentru două ore. La două ore schimbi masca.

Filtrele performante, foarte importante în birouri

Rep: Toate birourile au sistem de răcire al aerului, respectiv aparate de aer condiționat. Se apropie vara, iar temperaturile vor crește și vor fi folosite aceste aparate. Reprezintă ele o problemă prin faptul că recirculă aerul din interiorul unei incinte?

C.M: Ar putea să treprezinte în ideea că există o persoană izvor de infecție, care contaminează aerul. Aerul este recirculat. Dar se poate evita asta prin dotarea cu filtre performante. Aici intervine angajatorul, persoana care administrează trebuie să gândească lucrul acesta și să vadă dacă sistemul lor de aer condiționat cu acele filtre foarte performante.

 
Șefa secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Alba Iulia, Corina Maniu, despre pericolul potențial reprezentat de aparatele de aer condiționat