Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După aproape 50 de zile de carantină absolută, executivul de la Madrid le permite spaniolilor să iasă din casă

spain-5043308_1280.jpg

După aproape 50 de zile de carantină absolută, executivul de la Madrid le permite spaniolilor să iasă din casă.
După aproape 50 de zile de carantină absolută, executivul de la Madrid le permite spaniolilor să iasă din casă.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

În Spania, statisticile epidemiei confirmă o tendință pozitivă continuă, în care se remarcă o scădere progresivă atât a numărului de decedați cât și a celor nou contagiați. Duminică, autoritățile sanitare au raportat un număr de 164 de noi decese, cu 112 mai puțin decât în ziua precedentă. Este cea mai mică cifră înregistrată din data de 19 martie, în prima săptămână a carantinei. După vârful epidemiei, atins în 2 aprilie, când au fost înregistrați aproape o mie de morți,  statisticile crizei sanitare au descris în continuare un grafic în care numărul victimelor a scăzut după fiecare săptămână cu o medie zilnică de 200 de cazuri. Spania a contabilizat, până în acest moment, cel mai mare număr de persoane contagiate din Europa, 249.063, dar aproape 119.000 dintre acestea au fost deja vindecate. Începând de astăzi executivul de la Madrid va porni implementarea primei faze a unui plan de ieșire din carantină care va cuprinde patru etape de relaxare treptată a restricțiilor impuse de epidemiei. Dar deja, încă de sâmbătă, populației i s-a permis să iasă din casă în orare stricte, separată în trei segmente de vârstă, pentru a evita expansiunea epidemiei.

După aproape 7 săptămâni de  carantină absolută, executivul de la Madrid a permis în sfârșit populației să iasă din casă pentru a face mici plimbări în aer liber sau pentru a practica minime activități sportive. După șapte săptămâni în care ne-am obișnuit cu peisaje urbane absolut pustii, când se putea ieși doar  pentru a face cumpărături sau pentru a plimba câinele, Spania s-a revărsat pur și simplu pe străzi. Sâmbătă dimineața străzile tuturor orașelor s-au umplut din nou de forfotă. Spaniolii, îmbrăcați în marea lor majoritatea în ținută sportivă, au ieșit din casele lor pentru a alerga, pentru a merge pe bicicleta, pe patine sau pur și simplu pentru a se plimba în aer liber. Cu măști sau fără măști, singuri sau în pereche, au umplut din nou străzile, redând orașelor un aer de minimă normalitate. 

Începând de sâmbătă, 2 mai, executivul de la Madrid a permis ieșitul pe străzi în limita unor orare stricte prin care au separat populația în trei segmente de vârstă. Persoanele adulte (de la 14 la 70 de ani) au voie să iasă dimineața de la 06:00 până la 10:00 și seara, de la orele 20:00 la 23:00, pentru a face scurte plimbări pe o rază de cel mult un kilometru în jurul casei. De asemenea au voie să iasă în limitele zonelor municipale pentru a practica sportul de o formă individuală. 

Următorul orar este dedicat persoanelor în vârstă de peste 70 de ani și invalizilor care pot ieși dimineața doar între orele 10.0 și 12.00 și seara de la 19.00 la 20.00. 

Copiii sub 14 ani, cărora li s-a permis să iasă din casă încă de acum o săptămână, însoțiți de unul dintre părinți, își văd acum restrâns orarul de joacă și nu mai au voie stea pe stradă decât între orele 12:00 și 19:00, dar  acum pot ieși în familie, adică însoțiți de ambii părinți. 

Spaniolii și-au recăpătat dreptul de a ieși din nou din casă, dar nu o pot face deocamdată decât în limitele acestei noi normalități, parcurile rămân în continuare închise, iar plimbările nu se pot face decât individual sau în pereche atunci când cele două persoane locuiesc împreună. 

Începând de luni 4 mai, executivul de la Madrid începe să implementeze prima fază a unui plan de ieșire din carantină. În mod treptat, în patru etape succesive, autoritățile spaniole vor să elimine majoritatea restricțiilor impuse de epidemie. În această primă etapă  se vor deschide anumite spații comerciale, cum ar fi: cabinete stomatologice și de oftalmologie, centrele de fizioterapie, frizeriile, librăriile sau micile magazine. Desigur toate se vor deschide cu multe restricții, deoarece clienții vor fi deserviți doar individual și întotdeauna în urma unei prealabile programări. Tot începând de lunieste recomandată folosirea măștilor în toate spațiile publice, și devine obligatorie în orice mijloc de transport în comun.

 
Ascultă AICI corespondența de la Madrid