Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Dacă iubești Italia, păstrezi distanța”, cu acest mesaj Italia intră în faza a doua, de relaxare a restricțiilor anticoronavirus

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

După aproape două luni de carantină generală, Italia , țară unde s-au înregistrat aproape 29.000 de decese, renunță începând de astăzi la o serie de restricții adoptate în lupta cu pandemia de coronavirus. Peste patru milioane de oameni se întorc la muncă, în timp ce parcurile se redeschid sub stricta observație a forțelor de ordine. În a doua parte a lunii mai și începutul lunii iunie urmează să fie reluate și alte activități.

După 55 de zile de carantină generală, cea mai lungă din Europa, italienii se întorc la muncă, pot ieși la o plimbare sau pot face sport în parcurile care se deschid în toată țara. Cuvântul de ordine este, însă, păstrarea distanței de siguranță de cel puțin un metru, purtarea măștilor în locurile închise, cum ar fi mijloacele de trasport sau centrele comerciale, în unele cazuri și a mănușilor de protecție. “Dacă iubești Italia, păstrezi distanța”, este de altfel și mesajul decretului care marchează intrarea în faza a doua, de relaxare a unor restricții adoptate în lupta cu pandemia de coronavirus. Guvernul de la Roma a elaborat o reluare a activităților în mai multe etape, iar astăzi este prima dintre acestea. Se întorc la muncă aproximativ patru milioane și jumătate de persoane și se reiau în mare parte activitățile de producție. Își repornesc motoarele industria textilă, a modei, a autoturismelor, se redeschid șantierele. În cazul celor care merg la muncă nu mai este necesară declarația pe proprie răspundere, fiind suficientă prezentarea legitimației de serviciu. Cotidianul Corriere della Sera interpretează textul decretului și scrie că nici în cazul celor care fac o plimbare nu mai este obligatorie declarația pe proprie răspundere. Copiii pot fi însoțiți în parcuri, dar nu se pot juca la locurile special amenajate care rămân închise, tocmai pentru a evita aglomerațiile.

Totul cu maximă prudență, însă, avertizează autoritățile în timp ce bilanțul epidemiologic a înregistrat în ultima zi 174 de decese, ceea ce demonstrează că Italia este în plină pandemie și virusul continuă să circule, după cum atrage atenția și premierul Giuseppe Conte. Premierul italian spune că orice gest de neatentenție poate să anuleze eforturile făcute până acum și tocmai de aceea este importantă colaborarea din partea fiecărui cetățean. După aproape două luni, sunt permise vizitele la rude- până la gradul al șaselea - precizează guvernul. De asemenea logodnicii se pot reîntâlni, toți cei legați de așa numită “ legătură afectivă solidă”, dar nu și prietenii. Oamenii se pot deplasa între regiuni doar pentru motive de muncă, sănătate sau urgențe.

Se pot reîntoarce la domiciliu, sau la locul de rezidență, persoanele care au rămas blocate în alte regiuni, o dată cu impunerea carantinei generale de la începutul lunii martie. Presă italiană scrie că trenurile din Nord spre Sud au fost rezervate în totalitate și chiar suplimentate din Torino, Milano spre Napoli. Se estimează că trei milioane de călători vor circula din Nord spre Sudul țării.

Transportul în comun rămâne una din marile provocări ale gestionării perioadei de conviețuire cu coronavirus. Menținerea distanței de siguranță este greu de realizat în autobuz sau metrou, însă s-au luat măsuri de distanțare, iar capacitatea a fost redusă la jumătate. În acest context este încurajată deplasarea cu bicicleta, iar orașe ca Milano sau Roma au anunțat amenajarea unor noi piste ciclabile. Validitatea primelor măsuri de relaxare a restricțiilor dure de combatere a răspândirii coronavirusului în Italia depinde de evoluția pandemiei și ca urmare autoritățile avertizează că în zonele în care se va înregistra o creștere a cazurilor de contagiere va fi decis din nou un lock down de la caz la caz. Premierul Giuseppe Conte se arată însă optimimist și crede că în zonele cu o contagiere redusă multe activități vor reporni în scurt timp. Planul etapizat al Guvernului prevede ca din 18 mai să se deschidă magazinele, iar de la 1 iunie, restaurantele, frizeriile și centrele estetice, însă regiunile pot anticipa în funcție de îndeplinirea condițiilor de siguranță socială.

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI.