Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suedia: Libertate controlată

img_20200503_182448.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Constantin Dragan

De la începutul pandemiei COVID 19, Suedia apare deosebit de frecvent la știri. Se spune despre țara scandinavă că este singura care a îndrăznit să aibă o abordare complet diferită față de celelalte state europene. Dar oare chiar așa stau lucrurile? Constantin Drăgan, corespondentul RFI în Suedia, vine cu informații.

“Voi, suedezii, sunteți niște inconștienți. Vreți cu tot dinadinsul să vă omorați o parte din populație și să mai și deveniți focarul de infecție al Europei, în momentul în care noi ceilalți aproape că vom fi scăpat de virus. Sunteți orbi? Nu vedeți că toți cei care au vrut să facă la fel au renunțat?”

“Ah, nu, voi suedezii sunteți cei mai deștepți. Nu vă ucideți de tot economia, nu vă îmbolnăviți psihic populația. Asta e calea pe care ar trebui să meargă toată lumea.”

Acestea sunt doua opinii foarte diferite, dar extrem de adesea întâlnite în articolele de presă, comentariile din social media, sau în convorbirile telefonice pe care cei care locuiesc în Suedia le au cu prietenii sau rudele din alte țări. Până în acest moment, este imposibil de știut cine are dreptate. Asta pentru că, din păcate, virusul COVID 19 este încă departe de a-și fi spus ultimul cuvânt.

După ce, până săptămâna trecută, mass media din mai toate țările europene își făcea o plăcere din a acuza Suedia de inconștiență. la sfârșitul lui aprilie, directorul diviziei de catastrophe de la Organizația Mondiala a Sănătății a elogiat într-o conferință de presă politica suedeză de luptă împotriva virusului și a spus chiar că probabil asta este calea de urmat. Este momentul în care spiritele internaționale s-au liniștit brusc, iar articolele majoritare nu au mai fost anti, ci pro Suedia. 

Însă cea mai interesantă parte din discursul lui Michael Ryan, directorul din OMS este aceea care arată că răspunsul suedez la amenințarea virusului nu e decât aparent diferit de cel al celorlalte țări.

Practic, singurul lucru major pe care Suedia nu l-a făcut a fost acela de a-i obliga pe oameni să stea în case. Iar motivele sunt doua: mai întâi, constituția suedeză nu le permite autorităților să limiteze libertatea de mișcare a cetățenilor pe timp de pace. Apoi, experții din Autoritatea de sănătate publică au arătat că nu există prea multe dovezi care să susțină ideea că închiderea în case ar da rezultate foarte bune în limitarea răspândirii virusului, Italia și Spania fiind două exemple clare în acest sens.  În schimb, este foarte probabil ca ea să ducă la probleme mult mai mari, din punct de vedere al sănătății populației și al sănătății economice. În plus, în momentul în care oamenilor le va fi din nou permis să iasă din case, riscul unei explozii de cazuri de îmbolnăvire este mare.

Libertatea de care se bucură suedezii și pe care o invidiază mulți din cei care locuiesc în alte țări este însă relativă. 

Autoritățile de la Stockholm cer oamenilor în fiecare intervenție să stea acasă dacă nu se simt bine. Să se abțină de la a ieși pe strada până în momentul în care simptomele dispar, plus încă două zile. În magazine, există marcaje pe sol care le cer oamenilor să păstreze distanța, iar toate evenimentele artistice sau sportive au fost anulate. Măștile nu sunt recomandate pe străzi fiindcă se spune că ele dau doar o siguranță aparentă și că este foarte periculos ca persoanele bolnave să iasă din case cu mască, fiind convinse că nu pot infecta. 

Liceenii suedezi sunt în doliu după ce au aflat că Studenten, marea ceremonie de sfârșit de liceu, este și ea anulată în marea majoritate a regiunilor. Iar ca să aveți o idee mai clară asupra a ceea ce este Studenten, ar trebui spus că festivitatea cuprinde camioane împodobite pe care absolvenții cântă, beau și dansează pe străzile orașelor, petreceri la care absolvenții vin în cupluri îmbrăcați în haine de gală, în mașini decapotabile sau trăsuri trase de cai albi samd. Și chiar dacă, în calitatea ta de străin, te poți întreba de ce se bucură tinerii suedezi atât de mult atunci când termină o scoală pe care o termină cam toată lumea fiindcă examenul de bacalaureat nu există în Suedia, interzicerea Studenten este o mare lovitură pentru tinerii scandinavi.

Pe de alta parte, sfârșitul primăverii și începutul verii sunt, în principiu, pline și de alte evenimente în Suedia. După Paște, primul care a venit a fost Valborg. Este vorba de noaptea Valpurgiei, care are loc pe 30 aprilie. Atunci suedezii se întâlnesc, fac focuri uriașe, cântă și dansează pentru a alunga spiritele rele. Iar unul dintre cele mai importante locuri de sărbătorire este parcul din marele centru universitar Lund. Tradițional, acolo se strâng în fiecare an 2500 - 3000 de studenți. Pentru a evita acest lucru, în 2020, municipalitatea nu doar a pus garduri în jurul parcului, ci a pornit chiar să împrăștie excremente de pasăre pe zonele verzi, pentru cazul în care niște tineri s-ar gândi totuși să intre. Întrebate dacă nu le este teamă că mirosul s-ar putea extinde și la zonele din jur, autoritățile locale au declarat că este foarte posibil că acest lucru să se petreacă, însă localnicii vor arăta multă înțelegere pentru că vor ști că motivul este unul care merită sacrificiul.

Pe de alta parte, cu o săptămână în urmă, mai multe restaurante din Stockholm au fost închise, după ce controalele care se fac 24 de ore din 24 au constatat că acestea nu respectau normele de distanțare socială. Și chiar dacă doar câteva zile mai târziu li se permis totuși să se redeschidă, după ce au arătat că măsurile au fost luate, mesajul a fost foarte clar.

Adevărul este ca în acest moment nimeni nu știe cum va arăta viitorul. Nimeni nu poate face o predicție de o certitudine rezonabilă a propos de durata pandemiei și de măsurile cele mai de efect.

Suedia are și ea problemele ei: de pildă faptul că în foarte multe din căminele de bătrâni virusul COVID19 este prezent și că asta a dus la moartea a extrem de multe persoane în vârstă, faptul că spitalele nu mai au prea multe echipamente de protecție, așa că personalul medical este deosebit de expus la infectare, ori faptul că văzând acest lucru, regiunile suedeze, în loc să recunoască lipsa, au hotărât că nu este nevoie de acest echipament deosebit și au trasat reguli în acest sens. Asta îi face pe medici să nu poată refuza să lucreze, de teamă că vor fi concediați dacă o fac.

În plus, se spune că la Terapie intensivă intra doar bolnavii despre care medicii consideră că au o șansă de a supraviețui intubării. Celorlalți, li se oferă doar oxigen și medicamente paleative.

Însă a spune că Suedia nu a luat măsuri este un lucru fals. Libertatea este controlată și restricționată, iar faptul că ea este semnificativ mai mare decât în cazul altor țări este explicată de autorități și prin faptul că, dacă regulile sunt mai puțin stricte, șansele ca ele să poată fi menținute pe termen lung sunt semnificativ mai mari. Conform ultimelor sondaje, 80% din populație este de părere că abordarea guvernului în privința pandemiei este corectă.   

 
Ascultă relatarea lui Constantin Drăgan, corespondentul RFI în Suedia.