Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19 | De ce trebuie să nu mai folosim sintagma de "distanțare socială". Opinie sociolog

distantare_fizica.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Orice referire la pandemia de COVID-19 și la măsurile de prevenire şi combatere a acestei pandemii include şi aşa numita sintagmă <distanţare socială>. "Această sintagmă a câştigat o utilizare nemeritată în limbajul cotidian, referindu-se la păstrarea unei anumite distanţe fizice între persoane, la evitarea formării unui grup mai mare de trei persoane, sau la depărtarea de locurile aglomerate. Însă, izolarea, carantinarea, păstrarea distanței de 2 metri față de persoanele din jur fac referire la o distanțare fizică, măsurabilă, și nu la o distanțare socială", spune la RFI, Ciprian Iftimoaei, sociolog și Lector asociat doctor la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi. 

"Chiar dacă sintagma <distanțare socială> a câștigat o utilizare nemeritată în limbajul cotidian, îndrăznesc să-i contest legitimitatea, analizând faptic formele concrete de manifestare ale acesteia prin raportare la formula de <distanţare fizică> pe care, ca sociolog, o prefer şi o propun uzanţei cotidiene. (...) Epidemiologul Maria Van Kerkhove, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, afirma recent că, în condiţiile avansului fără precedent al tehnologiei, putem să rămânem conectaţi unii cu alţii, fără să fim fizic în aceeaşi locuinţă sau în acelaşi spaţiu, preferând folosirea sintagmei „distanţare fizică”. În aceeaşi ordine de idei, profesorul de psihologie socială Martin W. Bauer de la London School of Economics a salutat propunerea OMS de a utiliza termenii de distanţare fizică în loc de distanţare socială. Motivul ar fi că distanţarea socială, înţeleasă ca absenţă a contactului fizic, sugerează reducerea sau întreruperea relaţiilor sociale ale persoanei infectate sau afectate de SARS-CovV-2, care practic nu se întâmplă", explică la RFI sociologul Ciprian Iftimoaei. Acesta pledează pentru folosirea formulei corecte și anume cea de „distanţare fizică”.

"Solitudinea este o excepţie în viaţa omului, fiind asumată în mod voluntar de către sihaştri, călugări, oameni cu preocupări spirituale superioare, care aspiră spre transcendent, inefabil, divin. (...) Nici persoanele infectate cu SARS-CoV-2 care sunt spitalizate nu sunt izolate social de familie, de prietenii şi colegii de muncă. Tehnologiile şi comunicaţiile actuale ne permit să rămânem conectaţi social, chiar dacă suntem distanţaţi fizic. Să păstrăm distanța fizică, dar să rămânem conectați social și solidari în lupta împotriva COVID-19", mai spune sociologul.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: