Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid19: 7.4 miliarde de euro împotriva virusului dar pentru ce anume?

p043683-154731.jpg

Von der Leyen conferinta donatorilor Covid
Comisia Europeana, organizator al evenimentului, a donat 1.4 miliarde de euro
Image source: 
European Union 2020

Jumătate din suma promisă în cursul video-conferinței donatorilor organizată de Comisia Europeană va veni de la statele europene și instituțiile UE. Comisia Europeană anunțat o contribuție de 1.4 miliarde. Banii vor ajuta teoretic la găsirea rapidă a unui vaccin, la finanțarea testelor și a altor soluții medicale. SUA nu au participat la această acțiune.

Se pune întrebarea de ce SUA au fost marele absent de la această conferință mondială a donatorilor și dacă nu cumva țara a pornit o cursă împotriva restului lumii pentru găsirea unui vaccin. 

In martie, Donald Trump nu a mai reușit să cumpere laboratoarele germane CureVac , singurele care aveau în acel moment omologarea atunci pentru a dezvolta un vaccin – iar Comisia Europeană se bucura atunci să anunțe eșecul președintelui american. 

Comisia se bucură și acum, dar de data asta pentru pariul îndrăzneț și aproape reușit de a fi obținut promisiuni pentru o sumă frumușică, cea de 7.4 miliarde de euro (8 miliarde de dolari). Banii nu vor merge într-un fond, ci direct la industria de resort ca și la organismele sanitare internaționale, cum sunt ONU și OMS. 

Imediat după închiderea conferinței luni seara, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se entuziasma ca un copil nu doar de banii promiși, ci și de faptul că peste jumătate din sumă provine de statele și instituțiile europene. 

Si ce se așteaptă totuși concret, dincolo de producerea masivă de teste și de echipament medical? 

Dacă în urmă cu două luni laboratoarele CureVac nu au mai fost cumpărate de Donald Trump a fost și pentru că ele au primit un ajutor financiar de ultim moment de la Comisia Europeană. 

Acum aceasta se așteaptă ca laboratoarele să înceapă testele clinice pentru un vaccin anti coronavirus în iunie sau iulie, cel târziu. 

Testele vor avea loc la început în Germania și în Belgia și vor fi efectuate pe un eșantion variat de populație de circa 2000 pâna la 3000 de persoane. 

Dar înainte de conceperea unui vaccin, lumea medicală afirmă că este nevoie de punerea la punct a testelor de imunitate, cele care detectează anticorpii – or ele nu sunt încă cu adevărat existente. 

Intr-adevăr, obiectivul testelor clinice este de a examina diferitele tipuri de anticorpi care vor fi induși poate de vaccin, dar cum vor fi ei depistați în lipsa unui test de anticorpi fiabil? 

In cele din urma - de ce nu? -  poate că suma promisă 7.4 miliarde de euro va servi și acestui scop medical. 

 

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan