Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asociația "Dăruiește Viață", care construiește două spitale din donații, ignorată de Guvern

daruieste_viata_asociatie.jpg

Carmen Uscatu (stânga imaginii) și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației "Dăruiește Viață"
Image source: 
facebook/Daruieste Viata

Pe 27 aprilie, a fost publicată în Monitorul Oficial lista cu componența Comitetului pentru Parteneriatul cu Societatea Civilă, constituit de Guvern. Din comitet fac parte zeci de ong-uri, confederații sindicale dar nu și Asociația Dăruiește Viață, care, din donații și sponsorizări, construiește două spitale în  București- Spitalul de Oncologie Pediatrică de la “Marie Curie” și spitalul modular pentru pacienții infectați cu coronavirus, din curtea Spitalului de Urgență Elias. " Este surprinzător că nu ne regăsim pe acea listă. Ar fi o glumă dacă nu ar fi realitatea acestor zile", spune la RFI, Carmen Uscatu, fondatoarea Asociației Dăruiește Viață. Astăzi, Guvernul a anunțat că premierul a continuat "seria de consultări cu reprezentanții asociațiilor și organizațiilor neguvernamentale implicate în combaterea efectelor COVID-19". Întâlnire la care Asociația Dăruiește Viață nu a fost invitată, mai spune Carmen Uscatu.

"Lista a fost publicată în Monitorul Oficial în 27 aprilie și cuprinde pe lângă ONGuri și firme de consultanță, confederații sindicale și Patriarhia Română. Am solicitat împreună cu Funky Citizens să aflăm și noi cum a fost realizată această selecție pentru componența parteneriatului, care sunt modalitățile de asigurare a unei consultări mai largi pentru stabilirea priorităților de finanțare cu fonduri europene", a declarat la RFI, Carmen Uscatu, fondatoarea Asociației Dăruiește Viață. 

De ce Asociația Dăruiește Viață nu se regăsește în Comitetul pentru Parteneriatul cu Societatea Civilă? "Este surprinzător, pentru că prioritățile pe fonduri europene cred că s-au schimbat pe această perioadă scurtă pentru întreaga Uniune Europeană și cred că va avea loc  o restructurare acestor fonduri, investindu-se mult în Sănătate și în infrastructura pe Sănătate. Noi avem o experiență pe Sănătate, construim, la acest moment, două spitale - primul spital din România dedicat 100% copiilor bolnavi de cancer, precum și un spital modular pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. Totodată, de zece ani investim în infrastructura spitalelor de stat. Noi am mai fost o dată la o ședință legată de Fondurile Europene și chiar am cerut ca și ong-urile să aibă acces la fondurile europene pentru construirea de spitale. Ni s-a spus că niciun un ong nu are experiență pe construcția de spitale, deși noi, în acel moment, construiam Spitalul de Oncologie Pediatrică de la “Marie Curie”. Ar fi o glumă dacă nu ar fi realitatea acestor zile", spune Carmen Uscatu.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:Guvernul a anunțat că premierul Ludovic Orban a continuat, luni, seria de consultări cu reprezentanții asociațiilor și organizațiilor neguvernamentale implicate în combaterea efectelor COVID-19, întâlnire la care Asociația Dăruiește Viață nu a fost invitată, după cum spune Carmen Uscatu. "Lupta anti-covid sau cum ne auto-invităm la discuții. Nu vrem să ne luptăm cu Guvernul României ci vrem să-l sprijinim în acțiunile sale pentru ca tuturor să ne fie bine. Ar fi fost util să împărtășim din experiența noastră de lupta anti-COVID în cadrul acestei întâlniri a lui Ludovic Orban cu societatea civilă. pentru că, iată, rezultatele au început să apară. Am reușit să luăm echipamente de protecție de cea mai bună calitate. Nu o zicem noi, o zic medicii și asistentele din spitale", a spus fondatoarea Asociației Dăruiește Viață.