Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus. Noi măsuri de relaxare în Germania

Manifestanţi de 1 mai la Berlin

Rata de reproducere a infecţiei este în scădere. Începînd cu această săptămînă, în cele mai multe land-uri germane s-au redeschis frizeriile, muzeele, bibliotecile, grădinile zoologice, lăcaşurile de cult, cît şi locurile de joacă pentru copii. Peste tot trebuie respectate anumite restricţii, distanţa fizică de 1 metru şi jumătate şi purtarea unor măşti de protecţie. Se aşteaptă ca, în curînd, să se redeschidă şi restaurantele.

Şeful executivului al land-ului federal Berlin, Michael Müller, l-a criticat dur pe omologul său din land-ul Saxonia Anhaltină, Reiner Haseloff, care începînd de luni a decis relaxări în ceea ce priveşte contactele. Faţă de celelalte land-uri, în Saxonia Anhaltină sînt permise plimbări în spaţiul public în grupuri de 5 persoane. În celelalte land-uri, plimbările sînt limitate la două persoane sau, dacă e vorba despre membri unor familii, la cinci persoane care trăiesc în cadrul aceleiaşi gospodării.

Primul ministru din Saxonia Anhaltină a respins criticile, susţinînd că land-ul nu este afectat prea mult de virusul Covid-19. Din cauza aceasta, trebuie avute în vedere măsuri diferenţiate de relaxare - în funcţie de diferitele land-uri şi chiar regiuni. Important este faptul ca populaţia să fie bine informată şi convinsă de măsurile impuse. Din punct de vedere politic, a mai spus primul ministru Haseloff într-un interviu radio, nu se va mai putea justifica inactivitatea unui land întreg. El şi-a exprimat speranţa că în următoarele zile vor fi luate măsuri similare şi în alte land-uri federale, situate în nordul Germaniei, mai puţin afectate decît sudul. În acest context, el a mai arătat că în Bavaria numărul infecţiilor este în medie mai mare decît în alte zone, aşa că acolo o relaxare trebuie să mai întîrzie. Faţă de Saxonia Anhaltină, numărul infecţiilor în Bavaria este de 5 ori mai mare.

Începînd de luni au intrat în vigoare anumite relaxări şi în alte land-uri. Astfel, s-au redeschis frizeriile. Tot aşa se pot oficia din nou slujbe religioase. Prezenţa publicului este limitată la maximum 50 de persoane, iar în biserici credincioşii trebuie să poarte măşti de protecţie şi să respecte distanţa de 1 metru şi jumătate.

În aproape toate land-urile germane s-au redeschis muzeele, bibliotecile, grădinile zoologice, cît şi locurile de joacă pentru copii.

Continuă însă să existe ciudăţenii regionale în ceea ce priveşte reglementările. Într-un reportaj al televiziunii publice s-a relatat despre situaţia paradoxală în care se află jucătorii de golf pe un teren care se află exact pe frontiera dintre land-urile Saxonia Inferioară şi Bremen. Pe jumătatea terenului din Bremen activităţile sportive sînt permise, pe partea din Saxonia Inferioară sînt interzise şi pot fi penalizate de către poliţie care controlează respectarea măsurilor anti-corona. Dacă un jucător de golf din Bremen depăşeşte frontiera va fi amendat de către autorităţile land-ului vecin.

În ultimele zile, au avut loc în Germania numeroase demonstraţii de protest îndreptate împotriva restricţiilor. Astfel, la Stuttgart, capitala land-ului Baden Württemberg, s-au adunat 6.000 de persoane care au cerut o relaxare a restricţiilor care le afectează viaţa cotidiană. Deşi distanţa fizică nu s-a respectat, poliţia nu a intervenit. În schimb, la Berlin, la 1 mai s-au aflat 5.000 de poliţişti pe străzi pentru a dispersa demonstraţii ilegale sau a le supraveghea pe cele autorizate. În pofida prezenţei masive a poliţiei, cîteva mii de persoane au demonstrat în cartierul Kreuzberg, fără a respecta distanţa fizică. Peste 200 de persoane au fost reţinute. Alte cîteva sute de susţinători ai unor organizaţii anti-vaccin şi ai asociaţiei familiei tradiţionale s-au adunat în faţa unui teatru berlinez, protestînd contra măsurilor anti-corona. O echipă a televiziunii publice (ZDF) a fost atacată de demonstranţi mascaţi (la manifestaţia cunoscută sub denumirea „Hygeniedemo” – demonstraţia igienei). Cinci membri ai echipei au fost răniţi.

Demonstraţii similare au avut loc şi în alte oraşe din Germania, de exemplu la Hamburg şi la Leipzig.

Proteste au avut loc şi la frontiera ceho-germană. Mai mulţi navetişti cehi au protestat contra măsurilor guvernului de la Praga, fiindcă prin închiderea graniţelor ar împiedica libera circulaţie a oamenilor.

Luni, Institutul „Robert Koch” din Berlin a anunţat că rata de reproducere a infecţiei a scăzut la 0,76. Adică proporţional privit, riscul de infectare de la o persoană la alta a scăzut sub 1. Săptămîna trecută rata era de 0,99.

 
Ascultă AICI corespondența de la Berlin