Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia trece cu bine testul primei zile “de libertate”, după ce Guvernul a început relaxarea restricțiilor

img_4487.jpg

Italia trece cu bine testul primei zile “de libertate”, după ce Guvernul a început relaxarea restricțiilor.
Italia trece cu bine testul primei zile “de libertate”, după ce Guvernul a început relaxarea restricțiilor
Image source: 
AFP via rfi.fr

Ieșiți din casă după 55 de zile de carantină, italienii au trecut cu bine “proba” primei zile de libertate. Presa din peninsula scrie despre faptul că începutul fazei a doua, de deschidere treptată a activităților nu a fost marcată de evenimente critice și, cu mici excepții, italienii au respectat regulile în contextul pandemiei de coronavirus.

Faza a doua, de conviețuire cu virusul a început în Italia cu întoarcerea la muncă a peste 4 milioane de oameni și recuperarea treptată a drepturilor de liberă circulație, pentru moment în interiorul fiecărei regiuni și doar pentru motive speciale ca munca sau revenirea la domiciliu spre alte regiuni.

Pentru 60 de milioane de oameni care timp de aproape două luni puteau doar să iasă la cumpărături alimentare, la farmacie sau la medic, posibilitatea de a face o plimbare sau sport în parc a avut o însemnătate aparte în aceste zile însorite de primăvară. Parcurile au fost pline de familii cu copii, tineri care alergau sau de oameni care s-au bucurat de  libertatea unei simple plimbări în aer liber. Totul fără aglomerații de persoane, fără cazuri speciale, monitorizați discret, de această dată, de forțele de ordine. Italienii au vrut și au reușit să respecte regulile de “bună purtare” pe timp de pandemie, purtând măști mai ales în spațiul închis sau în mijloacele de transport.

Guvernul recomandă purtarea măștilor în general și o consideră obligatorie în spațiile închise. În schimb, fiecare regiune a hotărât obligativitatea sau nu a măștii în spațiile deschise. De pildă, în regiunile Lombardia sau Campania purtarea măștii este obligatorie și afară. Campania este și regiunea din Sudul țării care a reușit să reziste bine în fața pandemiei, cu atât mai mult cu cât, înainte de închiderea totatala a Italiei, la începutul lunii martie, a primit mii de persoane care se întorceau acasă din Lombardia, cea mai lovită zona de coronavirus din Italia.

Ca măsură preventivă, miile de persoane care  revin în aceste zile din Nordul Italiei, ca măsură de relaxare a restricțiilor și a posibilității întoarcerii la domiciliu sau rezidență, vor fi supuse unei carantine de 14 zile.

În toată această perioada de lockdown prelungit italienii par să fi înțeles importanța responsabilității proprii și a simțului civic ca atitudini esențiale în lupta cu răspândirea coronavirus, scriu ziarele italiene. Cele peste 29.000 de decese și 200.000 de cazuri au marcat memoria colectivă. Respectarea distanțării sociale pare să fie cheia comportamentului în perioada conviețuirii cu virusul. O distanțare socială, greu de realizat în mijloacele de transport în comun, de exemplu, unde scaunele au fost însemnate cu  afișe de interzicere a șederii la o distanță  mai mică de un metru. Cu toate acestea, cu execepția unui caz de lângă Napoli, până acum mijloacele de transport nu au fost luate cu asalt de călători.

Regulilor de comportament li se vor adauga mai multe inițiative pe care autoritățile le iau în contextul limitării răspândirii virusului. Peste 150.000 de persoane vor fi testate serologic pentru a determina nivelul de infectare a unei comunități, dar și în ce măsură oamenii au dezvoltat anticorpi. Inițiativa anunțată de comisarul extraordinar pentru criza de coronavirus, Domenico Arcuri, nu este imună criticilor, care consideră că  numărul testetelor este mult prea mic raportant la populația țării. În plus, mult mediatizată aplicate Immuni (care se poate descarca voluntar și anonim, refăcând traseul contactelor avute și în final indicând pozitivitatea la coronavirus) nu este încă disponibilă. 

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI.