Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19 Ucraina: Regiunea Cernăuți este cea mai afectată

coronavirus-masca-manusi-echipament-protectie-pixa.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Au fost anunțate 37 cazuri noi de infectare cu noul tip de coronavirus în ultimele 24 de ore doar în regiunea Cernăuți, cifra ar putea fi însă cu mult mai mare din motivul efectuării selective a testelor de depistare a acestei maladii.

În total, sub 2000 de persoane au fost infectate de la izbucnirea coronavirusului în regiune, potrivit Ministerului Sănătății al Ucrainei. 57 de pacienți au murit din cauza complicațiilor, în timp ce 217 s-au vindecat.  Printre cei infectați - 330 de medici din nordul Bucovinei. 4 asistenți medicali au murit de COVID-19 doar în Cernăuți, potrivit directorului departamentului de sănătate al Administrației Regionale, Oleg Ciornâi.

Localitățile românești din Ucraina sunt afectate de COVID-19, de exemplu, în Ținutul Herța, cel mai mic raion din regiunea Cernăuți, numărul celor infectați a depășit cifra de 100, însă testele sunt efectuate selectiv, iar tratamentul este unul adaptat după simptomatică, potrivit protocolului adoptat de minister.

Primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk, în adresările sale pe tv și Facebook susține că vechea urbe bucovineană va ieși ultima din carantină la nivel de țară. Primarul a menționat că părerile sunt împărțite: unii sunt în panică, iar alții – nu cred că COVID-19 în genere există, ceea ce complică și mai mult eforturile autorităților de a ține situația sub control. Pe de altă parte, în urma unor proteste ale întreprinzătorilor au fost redeschise piețele agroalimentare.

Redeschiderea piețelor a fost posibilă după ce medicul șef sanitar al Ucrainei, Victor Leașko a semnat un set de condiții elaborat de Ministerul Sănătății privind funcționarea piețelor agroalimentare în perioada de carantină. 

În fiecare zi va fi eliberat permisul pentru funcționarea pieții pentru ziua următoare. Dacă la una dintre piețe nu vor fi respectate toate normele, piața va fi închisă timp de o săptămână”,  a specificat medicul Viktor Leașko.

Deschiderea piețelor agroalimentare nu-i va mai salva pe producătorii de legume timpurii din Transcarpatia, potrivit corespondentului BucPress în Maramureșul din dreapta Tisei. Tone de varză timpurie aruncate la gunoi, chintale de ridiche  aruncate în păduricile de la marginea drumurilor și zeci de kilograme de ceapă verde  îngropate în pământ ca îngrășământ. În Transcarpatia, în satul Zaricia, în fiecare curte sunt sere  de  sute de metri. Conform unei tradiții a locului, primăvara de aici plecau camioane încărcate cu ridiche și varză timpurie în toată Ucraina. Dar nu și  anul acesta.

Efectele carantinei au fost resimțite mai întâi de orășeni - în supermarketuri dominante sunt legumele importate.  În acest an, au fost aduse în Ucraina de trei ori mai mulți castraveți decât anul trecut, de două ori și jumătate mai multă varză și ceapă. Adică, ucrainenii vrând-nevrând au sprijinit fermierii din alte state! Și aceasta se întâmplă într-o perioadă în care aceste legume sunt din abundență  în serele din Transcarpatia, Herson, Cernăuți sau Vinnița. 

Ucraina încearcă din răsputeri să găsească o soluție strategică. Ministrul Sănătății, Maxim Stepanov, a semnat un decret care permite medicilor și experților să înceapă studiile clinice asupra unui medicament ucrainean în tratarea infecției provocate de COVID-19. Decretul a fost publicat la 4 mai pe site-ul ministerului. 

Ministerul Sănătății va crește numărul de teste pentru detectarea COVID-19 până la 80 de mii pe săptămână. În același timp, Ministerul Sănătății intenționează să lanseze în curând testarea pentru anticorpi, pentru a vedea în mod eficient cum a răspuns organismul față de fiecare caz de boală coronavirus.  Experții pot face pe zi un milion de teste pentru depistarea anticorpilor, dar astăzi nu există o recomandare relevantă a OMS („Organizația Mondială a Sănătății”) ca aceste teste să fie utilizate ca metodă sigură diagnostic.