Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muzica pusă de ARCEN în cartierul Armenesc - oprită de poliție: Nu suntem în Italia!

arcen_muzica_edmond_niculusca_fb.jpg

Oameni ascultând muzică clasică, în stradă, în cartierul Armenesc din București
Image source: 
© Alberto Groșescu - Facebook

Până marți, locuitorii din cartierul Armenesc din capitală, seară de seară, ieșeau la balcoane sau în fața porții să asculte Enescu, Brahms, Chopin, Beethoven, Bach sau Mozart. Niciun vecin nu s-a plâns de muzica ce răsuna în cartier, dimpotrivă. Unii chiar au cerut anumite simfonii spune Edmond Niculușcă, președintele ARCEN. El recunoaște că l-au inspirat demersuri similare din Italia sau Spania. Respectând distanțarea fizică în contextul epidemiei, oamenii erau împreună prin muzică și suportau mai ușor singurătatea.

Momentele muzicale inițiate de ARCEN, în cartierul Armenesc din capitală, nu vor mai avea loc pentru o perioadă. Totul a început în urmă cu o lună și jumătate vreme în care pe străzile din zonă, seara, după 8 și jumătate, timp de 20 de minute, au răsunat nocturne de Chopin, simfonii de Brahms, Beethoven, Mozart sau Enescu. Marți a intervenit Poliția Română care a cerut ARCEN să oprească muzica, motivând că ar exista o sesizare la 112 pentru deranjarea liniștii publice. Edmond Niculușcă, președintele Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate spune la RFI că vor lua o pauză doar până se calmează lucrurile, dar subliniază că nu a făcut nimic greșit. Vecinii nu numai că nu s-au plâns, dar o parte din momentele muzicale au fost sugerate chiar de ei, afirmă Edmond Niculușcă. Păstrând distanța socială, de la balcon, din fața porții sau din stradă, în cazul trecătorilor, oamenii erau împreună prin muzică și astfel suportau mai ușor singurătatea în contextul pandemiei de coronavirus mai declară președintele ARCEN.

De o lună să jumătate pun muzică de la fereastra din strada Semilunei intersecție cu strada Armenească, pentru vecinii izolați de epidemie. A fost cumva un experiment. (...) Oamenii au început să iasă la balcoane, am ajuns să ne cunoaștem unii pe alții, să ne salutăm de la ferestre, ceea ce e un pic atipic pentru București, oamenii nu sunt niste comunități în aceste cartiere. (...) Nu a existat timp de o lună și jumătate nicio sesizare. Ea a apărut după ce, mă rog, acest experiment și această audiție din stradă a devenit foarte publică. Poliția susține că a sunat cineva la 112, dar cu siguranță nu sunt dintre oamenii din preajma locului în care se desfășoară muzica pentru că, cei mai mulți, la ora 20:30 ieșeau la ferestre și în balcoane și așteptau muzica. Cei care plimbau câinii se așezau în această intersecție, din strada Armenească, la o distanță de mai mult de 2 metri unii de alții, și așteptau și ei muzica. (...) Oamenii au strigat poliției "Rușine" și faptul că le-au luat singurul lucru bun care li se întâmpla în această epidemie.

http://