Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce trebuie să știi dacă vei merge la stomatolog după 15 mai?

dent.jpg

Image source: 
www.pikrepo.com

De pe 15 mai, cabinetele stomatologice vor fi redeschise, odată cu relaxarea mai multor măsuri de restricționare a deplasării. Vor fi, însă, reguli clare atât pentru pacienți, cât și pentru medici, declară la RFI vicepreședintele Colegiul Medicilor Stomatologi, Norina Forna. Ea spune că va fi foarte important triajul pacienților. În plus, programările vor fi esențiale, iar ele trebuie făcute astfel încât în sala de așteptare să nu fie mai mult de o persoană. Pe de altă parte, Norina Forna afirmă că stomatologii au anumite probleme de ordin economic, iar intervenția financiară a Guvernului va fi necesară pentru acest sector.

Reguli clare pentru medic și pacient

Norina Forna: Are loc pregătirea listei pacienților. Întâi se realizează un triaj telefonic. Se recomandă programarea lor la intervale orare distanțate la 20 de minute. În sala de așteptare nu are voie decât un singur pacient, cu excepția însoțitorului la pacient copil sau pacient dizabilitat, în rest doar câte un singur pacient.

Reporter: În interiorul cabinetului ce măsuri speciale vor fi luate?

N.F: În interior sunt mai multe lucruri de spus în funcție de tipul pacientului, pacient suspect, pacient fără suspiciuni. În funcție de aceasta se face echiparea medicului și a asistentei. Obligatoriu este purtarea halatelor fie de unică folosință, fie a celor autoclavabile, purtarea măștii FPP2 sau FFP3. Viziera este obligatorie. Capișonul e bine să acopere pe gât. Apoi sunt și botoșii. Evident că pacientul, înainte de a intra la aceste manopere trebuie să fie chestionat pentru a avea acel triaj epidemiologic. Este foarte important să se realizeze manopere care nu produc aerosoli. Mai departe se acordă o atenție specială pentru aceste manopere în sensul că pacientul trebuie să aibă diga instalată în cavitatea orală. Acești pacienți trebuie să fie programați la sfârșitul programului pentru a nu afecta tot ce se cheamă contaminare a mediului în care se lucrează.

Rep: Ce le recomandați pacienților ca medic stomatolog? Să vină să își trateze și problemele minore sau să le mai amâne și să vină doar pentru intervenții importante care nu suferă amânare?

N.F: Noi discutăm de o decizia a biroului executiv a Consiliului național, mai departe aprobată de Consiliul național al Colegiului medicilor stomatologi pentru perioada ce urmează după data de 15. Această decizie se va schimba, se va modifica și se vor adăuga prevederi în funcție de stadiul epidemiologic.

Rep: Spre exemplu, pentru o montare de apart dentar, pentru o albire sau un detartraj, le recomandați pacienților să vină la cabinet pe 15 mai sau să mai aștepte?

N.F: Ei pot veni, dar detartrajul nu mai poate fi ultrasonic pentru că produce aerosoli. Se va face cu instrumentarul manual. Evident că și pentru celelalte manopere care se adresează leziunilor, dacă folosim instrumentarul rotativ folosim diga. Se poate adapta la orice manoperă cu precauțiile necesare.

Fondurile guvernamentale, o necesitate pentru stomatologi

Rep: Au trecut aproximativ două luni de când cabinetele stomatologice au fost închise. Au probleme de vreun fel medicii stomatologi? Mă refer la aprovizionarea cu materiale specifice, la achiziționare de biocide sau alte dispozitive necesare reluării activității în condiții de siguranță. Au probleme financiare la modul general? Nu au avut încasări de ceva vreme...

N.F: Încă se lucrează la un document care se va adresa fondului național pentru starea de urgență și care vizează necesitatea acordării unor fonduri pentru cabinetele stomatologice, fonduri care să le permită achiziția acestor materiale. Decizia a fost dată înainte de data de 15 ca să fie timpul necesar pentru pregătirea acestor cabinete și dotarea lor. Încă e o problemă achiziția acestor materiale. S-au făcut adrese speciale către Unifarm pentru a pune la dispoziția tuturor medicilor posibilitatea de dotare în acest interval de timp până pe data de 15.

 
Vicepreședintele Colegiul Medicilor Stomatologi, Norina Forna, despre noile reguli din cabinete