Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Sănătății la RFI: Primele două săptămâni de relaxare dau libertate de mișcare doar în interiorul localităților

În România, primele măsuri de relaxare vor intra în vigoare începând cu data de 15 mai. Ceea ce trebuie să înțelegem este că, "în primele două săptămâni, această relaxare dă libertatea de mișcare individuală doar în interiorul localităților.", spune la RFI ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Ce înseamnă, principial, relaxarea restricțiilor și renunțarea treptată la deja împământenitul slogan „stai acasă”, în condițiile în care vine vara, vine perioada concediilor și a vacanțelor? "Noi trebuie să înțelegem un lucru, precauțiile trebuie să rămână.  Iar dacă după aceste două luni rămânem cu niște deprinderi, de exemplu ne întoarcem de afar și ne spălăm pe mâini, pe față, ne dăm cu dezinfectant, ne izolăm când avem niște simptome respiratorii, chemăm medicul de familie, tușim în pliul cotului, în batistă, într-un servețel, ne spălăm după acest gest, păstrăm o distanțare socială în locurile potențial aglomerate, purtăm o mască când intrăm în spațiile închise sau în mijloacele de transport în comun. Sunte reguli care rămân și într-o primă fază de relaxare. Dacă până acum mergeam cu o declarație pe proprie răspundere, vom merge fără această declarație. Vom merge pe tot parcursul zilei, vom merge spre magazine, magazine care au intrarea din stradă. Vom merge spre muzee. Vom merge în spațiile închise, dar păstrăm distanțarea socială. Se va extinde această relaxare și la sporturile individuale. Se vor deschide cabinetele stomatologice, cabinetele de îngrijire corporală. Dar toate sunt progresive în contextul în care păstrăm aceleași precauții, tocmai pentrua  evita o eventuală transmitere comunitară a infecției cu coronavirus. Dacă evaluarea la două săptămâni ne va arăta că aceste condiții au fost menținute, respectate, atunci putem ca în următoarele două săptămâni să mai facem o serie de relaxări, încercând ca într-o lună, o lună și jumătate sau poate două luni să ajungem la o viață relativ normală",a declarat ministrul Nelu Tătaru, invitatul emisiunii Sănătatea FM, difuzată miercuri 6 mai.

Referitor la redeschiderea hotelurilor și a pensiunilor... " Nu au fost închise. Nu au avut adresabilitate, dar ele nu au fost închise niciodată. Hotelurile s-au închis de la sine neavând adresabilitate.  După cum nici economia nu a fost oprită. S-au oprit liniile de producție datorită izolării sau infectării.  Odată cu relaxarea, adresabilitatea va crește la aceste hoteluri sau pensiuni. Dar trebuie să înțelegem că în primele două săptămâni această relaxare dă libertatea de mișcare individuală doar în interiorul localităților. Între localități mișcarea se va face doar cu motiv bine întemeiat", a explicat ministrul.

Interviul integral aici

 

 
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru