Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nelu Tătaru, despre criza Euthyrox. "Am stabilit cu producătorul să suplimenteze cantitatea pentru luna mai"

criza_euthyrox_vlad_alexandrescu_bolnavi.jpg

Medicamentul Euthyrox se găsește greu în farmacii, se plâng pacienții (Sursa foto: RFI)
Medicamentul Euthyrox se găsește greu în farmacii, se plâng pacienții (Sursa foto: RFI)

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune la RFI că a stabilit împreună cu firma care produce medicamentul Euthyrox să suplimenteze producția, cel puțin pentru luna mai. Ieri, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România a anunțat că va face noi verificări în ceea ce priveşte disponibilitatea medicamentului pe piaţă, în condiţiile în care pacienţii reclamă în continuare lipsa lui din farmacii.

"Noi am luat în serios această problemă de acum o lună, o lună și jumătate. Am discutat cu firma producătoare și cu toți distribuitorii. Agenția Națională a Medicamentului a făcut numeroase solicitări de suplimentare a cantității, ceea ce s-a întâmplat în aprilie. Dar stocul se epuizează foarte rapid. Este aceeași cantitate care se aducea în fiecare lună. Noi am făcut specificații și am chemat la discuții inclusiv distribuitorii și reprezentanții farmaciștilor pentru a vedea unde este acest stop, această disfuncționalitate. Avem și în acest moment discuții referitoare la Euthyrox. A rămas stabilit cu firma producătoare să suplimenteze producția, cel puțin pentru luna mai și să avem o evaluare la nivelul distribuitorilor și la nivelul farmaciilor. Este aceeași cantitate lunară pe care o aveau și înainte de pandemie. Dar, se pare că stocul se epuizează mai repede, pacienții făcând niște stocuri la domiciliu.", a declarat Nelu Tătaru. (Interviul integral aici)

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România a anunțat  că va face noi verificări în ceea ce priveşte disponibilitatea medicamentului Euthyrox pe piaţă, în condiţiile în care pacienţii reclamă în continuare lipsa acestui medicament din farmacii, informează Agerpres. Datele Agenției Naționale a Medicamentului arată o creștere a consumului de levotiroxină cu până la 50% în perioada ianuarie - februarie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministerul Sănătății anunța, pe 8 aprilie, că 140.122 de cutii de Euthyrox (100 mcg) au ajuns în depozitele din România pe 31 martie, iar 54.240 de cutii au fost deja distribuite și pot fi găsite în farmacii. 

"Având în vedere disponibilitatea scăzută a medicamentului Euthyrox pe piața din România, la solicitarea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România au avut întâlniri cu reprezentanții companiei producătoare, cu distribuitorii en-gros și reprezentanții Colegiului Național al Farmaciștilor. Astfel, compania producătoare a anunțat că, în depozitele din România au fost aduse în data de 31 martie 2020, un număr de 140 122 cutii de Euthyrox 100 mcg. Dintre acestea, 54 240 cutii au fost deja distribuite. În 13/14 aprilie 2020 vor fi livrate alte 77 499 cutii de Euthyrox 50 mcg și 59 315 cutii de Euthyrox 25 mcg, loturi care deja au fost eliberate din Germania. Ministerul Sănătății face un apel către pacienți pentru a nu face stocuri de medicamente și a nu le utiliza fără acordul medicului curant. Mai mult, Ministerul Sănătății mulțumește Colegiului Farmaciștilor din România pentru colaborare și adresează rugămintea către farmacii de a elibera aceste produse numai pe baza prezentării documentelor medicale.", potrivit comunicatului de presă publicat în data de 8 aprilie.