Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Universitățile clujene au mutat în online susținerea examenelor de admitere, licență masterat și doctorat

universitatea_babes-bolyai.jpg

Universitățile clujene au mutat în online susținerea examenelor de admitere, licență masterat și doctorat
Sursa imaginii: 
Facebook/UBB Cluj

Universitățile clujene se adaptează noilor condiții impuse de pandemia de coronavirus. Universitatea Babeș-Bolyai folosește un supercomputer care permite organizarea de examene cu 1.000 de studenți simultan. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” a decis să țină on-line examenele, inclusiv cele de licență, iar Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a decis ca admiterea să fie exclusiv on-line, în baza dosarelor candidaților.

Universitățile clujene și-au suspendat cursurile din amfiteatre din luna martie, din cauza pandemiei de coronavirus. Prima universitate care a decis acest lucru a fost cea de Medicină și Farmacie. Cursurile au fost mutate în on-line, iar acum vor fi mutate și examenele. Cea mai mare facultate din România este cea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Această facultate va utiliza un supercomputer, spune decanul Răzvan Mustață.

”În urmă cu câțiva ani buni, 4-5 ani de zile, am investit la nivelul universității, printr-un proiect cu finanțare europeană, în achiziția unui super-computer care este desinat activității didactice și de cercetare, cu precădere activității de cercetare, dar puteam să folosim toată resursa hard pe care o are acest super-computer astfel încât să putem desfășura examene cu peste 1000 de studenți simultan și să nu se blocheze platforma sau să nu avem probleme de natură tehnică”, a declarat decanul FSEGA din cadrul UBB Cluj, Răzvan Mustață.

De asemenea, universitățile au mutat în on-line și admiterea. În acest an, în mod excepțional, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a renunțat la examenele scrise, astfel că admiterea va avea loc doar în baza dosarelor candidaților, spune rectorul Cornel Cătoi.

”Întotdeauna am avut și studenți străini, chiar și cu o concurență semnificativă de 5 pe un loc. Chiar și în aceste condiții noi am primit dosarele online, prin poștă uneori fizic, dar și prin poșta electronică, încât evidența studenților la înscriere pentru admitere am făcut-o și electronic. Avem de mult, din 2010-2011, o platformă electronică în care înregistrăm studenții cu toate datele, după care, după ce îi declarăm admiși sau respinși, cei care sunt admiși îi ave, deja în baza de date, contractul se generează automat pe numele lor”, spune rectorul USAMV Cluj, Cornel Cătoi.

În cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, există posibilitatea ca examenele să fie organizate integral on-line, indiferent că este vorba de sesiunea din semestrul II, de licență, masterat, doctorat sau admitere. În schimb, Academia de Muzică Gheorghe Dima a decis să amâne pentru toamnă examenele de absolvire, pe motiv că instrumentele electronice nu permit aprecierea fină a muzicii interpretate de absolvenți. 

 
Ascultă AICI corespondența de la Cluj-Napoca