
Social
„Dinozaurii de la Compania de Drumuri să răspundă pentru banii încasați degeaba”
cover-fb-moldova-vrea-autostrada.jpg

Moldova este codașă la investiții în infrastructura rutieră și feroviară iar președintele Asociației ProInfrastructura, Ionuț Ciurea este de părere că cei care timp de șase ani au stat cu documentația de la Autostrada Unirii în sertare trebuie să plăteasca pentru ceea ce activistul civic a numit nepăsare, incompetență crasă și fugă de răspundere.
Ionuț Ciurea: Pentru ascultători e mai greu de înțeles de ce durează atât de mult o revizuire de documentație. Pentru că, la prima vedere, e vorba doar de hârtii. Ei bine, hârtiile alea se fac totuși și din teren. Unele se pot face din birou dar trebuie să mergi pe teren cu foreza ca să faci studii geo. Altfel, dacă îl faci din birou poți să ai surprize în momentul în care intri cu buldozerele în teren. Am lansat proiectare și execuție de lucrări pe niște studii de fezabilitate făcute din birou. Asta încercăm să evităm cu A8. Să facem cum trebuie studiile geotehnice pentru că vorbim de o sută de kilometri prin munți, vorbim de traversarea munților. Vorbim de impactul asupra mediului, asupra viețuitoarelor, în special urși! Îi spun autostrada urșilor pentru că e plin de urși în Carpații Orientali. Acum cer și marea și sarea. Cer cam tot dar pe bani puțini. Nu poți să ceri o mașină luxoasă la preț de mașină ieftină!
Reporter: Din punct de vedere al infrastructurii cum arată Moldova?
Ionuț Ciurea: Din punct de vedere al infrastructurii sunt în continuare blocaje. Trebuie făcute multe lucruri pentru a face primii kilometri de autostradă din Moldova. Și nu vorbim de centura Bacăului. Vorbim de 16,3 kilometri pe centura Bacăului care are pe un traseu o parte comună cu A7 care ar trebuie să lege Ploieștiul de Bacau, Pașcani, Suceava pe Siret. A8 mai devreme de patru ani nu avem constructor.
Reporter: În această zonă nu vorbim de nimic!
Ionuț Ciurea: Finanțările au fost ușor sau mai mult dezechilibrate. Și Moldova și Oltenia au fost văduvite de infrastructură. Abia de acum un an vedem lucrări serioase pe Craiova -Pitești. Putem să vedem tot felul de conspirații. Că Moldova a fost ținută săracă mult timp. Eu văd lucrurile mai simplu. A fost multă prostie, incompetență crasa. A8 este blocată de 6 ani. Este mai ușor să încasezi bani prin Compania de Drumuri de la noi toți. Nu ți se ăntâmplă nimic dacă nu faci. Ești liniștit. Nu vine DNA, Curtea de Conturi, nu vine nimeni. Iar toți donozaurii care au stat în ultimii ani la Compania de Drumuri ar trebui să plătească. Pentru toată incompetența crasă, prostia, fuga de răspundere. Bună parte din victimele de pe șosele li se datorează. Autostrăzi, centuri ocolitoare. Ni se spune ...Compania de Drumuri nu este responsabilă de morții din orașe. Ba sunteți! Traficul de tranzit trece prin oraș dacă ai scoate traficul acela din orașe nu ai avea morții din orașe.
Reporter: Și infrastructura feroviară din Moldova?
Ionuț Ciurea: Sunt buzoian și mergeam bine când eram student pe magistrala aia. Mergeam cu 120, acum se merge cu 80. Calculați! M500 care este echivalentul A7 este praf și pulbere. Trebuie reparații capitale .Din 13.500 de kilometri de cale ferată câtă mai există, 10.000 de kilometri sunt scadenți la reparații capitale. Adică trebuie refăcute din temelii. Ne spun că am scăzut restricțiile. E ca la drumuri. Nu mai avem atâtea gropi pentru că gropile s-au unit!