Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Numeroşi lucrători est-europeni, infectaţi cu virusul Covid-19

sklaverei_schlachterei_coesfeld_protest_pfarrer_fb_9-5-20.jpg

Protestul preotului Peter Kossen
Protestul preotului Peter Kossen
Sursa imaginii: 
Facebook/Dieceza Münster

În mai multe abatoare din Germania au fost depistaţi muncitori bolnavi - în urma contractării corona-virusului. Mass-media germană a relatat prima dată despre o firmă prelucrătoare de carne din Coesfeld, unde lucrează români, polonezi şi bulgari. Între timp, firma a fost închisă, iar muncitorii se află în carantină. La sfîrşitul săptămînii trecute, au fost închise şi alte abatoare, după ce s-a constatat că şi acolo există multe persoane care s-au infectat.

Tocmai cînd autorităţile federale au stabilit agenda relaxărilor s-a aflat, săptămîna trecută, că în mai multe abatoare din Germania s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de persoane infectate cu virusul Covid-19. Detalii despre rspîndirea virusului au fost date publicităţii joi şi vineri. Relatările s-au concentrat asupra abatorului „Westfleisch” din Coesfeld, din landul federal Renania de Nord Vestfalia. Guvernul land-ului a ordonat imediat instituirea „mecanismului de stopare”, stabilit de guvernul de la Berlin. „Mecanismul” prevede ca în cazul depăşirii numărului de 50 de infectaţi pe 100.000 de locuitori se revine asupra restricţiilor dure, impuse în luna martie.

În abatorul din Coesfeld lucrează 1.200 de persoane. În urma testării a 200 de angajaţi s-a constatat că 129 erau infectaţi. Testarea a continuat vineri, rezultatele încă nu se cunosc.

Ştirile despre abatorul din Coesfeld au alarmat atît populaţia, cît şi autorităţile. S-a ordonat închiderea abatorului. În acest context, s-a aflat că majoritatea celor angajaţi provin din ţări est-europene, inclusiv din România.

Situaţia din Coesfeld nu e unică. Au fost depistaţi şi alţi lucrători din industria cărnii în land-urile Baden Württemberg, la firma Müller Fleisch din Birkenfeld, unde de asemenea au fost identificaţi 200 de oameni infectaţi. Peste 100 de cazuri similare au fost identificate în apropiere de Vion, în land-ul Schleswig Holstein. În toate aceste abatoare, cei mai mulţi angajaţi provin din Europa răsăriteană şi sînt sezonieri. Potrivit presei germane, persoanele se află acum în carantină.

Mass-media a relatat că infecţiile în lanţ s-au produs din cauza nerespectării regulilor de igienă. Muncitorii sezonieri sînt găzduiţi în încăperi neadecvate, în timpul transportului la locurile lor de muncă nu se respectă distanţa fizică. Televiziunea ARD a arătat că mulţi sezonieri au semnat în ţările lor nişte contracte care nu corespund standardelor legale din Germania şi, ca atare, nu sînt valabile. Patronii folosesc firme intermediare obscure care se ocupă de recrutarea sezonierilor cărora se fac promisiuni mincinoase.

Preotul catolic Peter Kossen a organizat la sfîrşitul săptămînii un protest împotriva condiţiilor de muncă inadecvate din abatorul „Westfleisch” din Coesfeld, care a fost închis vineri. Preotul, în vîrstă de 52 de ani, este cunoscut ca un militant pentru drepturi sociale şi ale omului, activînd în organizaţii internaţionale care se opun sclaviei moderne. Totodată, este membru fondator al organizaţiei, „Acţiunea Demnitate şi Dreptate”  (Aktion Würde und Gerechtigkeit). Protestul său împotriva situaţiei din abatorul din Coesfeld s-a bucurat şi de sprijinul diecezei catolice din Münster. El a declarat Agenţiei Catolice de Presă (KNA) că speră că în urma protestului său se vor controla şi eventual închide şi abatoarele din Saxonia Inferioară, unde au fost depistaţi lucrători infectaţi. „Este nevoie de o schimbare a sistemului” de cazare, a declarat preotul. Fiecare lucrător, a explicat el, trebuie să dispună de o cameră. Transportul la muncă trebuie, de asemenea, reorganizat pentru a diminua riscul de infecţie. El a cerut autorităţilor să controleze dacă muncitorii trimişi în carantină sînt plătiţi în continuare de către firmele unde au lucrat.

 
Ascultă AICI corespondența din Germania