Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OPTAR: În București vor fi blocaje în trafic încă din primele zile, după 15 mai

optar_bucuresti_blocaje_trafic_mai.jpg

Ambuteiaj în traficul din București-ilustrație (Sursa: Mediafax/Andrei Spirache)
Ambuteiaj în traficul din București-ilustrație (Sursa: Mediafax/Andrei Spirache)

Primăria Capitalei nu a făcut nimic pentru a eficientiza transportul în comun și mersul cu bicicleta, acuză activiștii de mediu. Odată ridicată starea de urgență pe 15 mai, unii oameni se vor întoarce la serviciu, iar șoselele se vor umple din nou de mașini, atrage atenția la RFI Marian Ivan, fondator OPTAR, asociație care promovează transportul alternativ.

Marian Ivan spune că după 15 mai ”se va întâmpla următorul fenomen: mașinile care de obicei nu circulau vor ieși în trafic, pentru că de data asta este vorba de viața, sănătatea oamenilor și atunci oamenii nu se vor mai uita la bani, își vor face plinul și își vor scoate mașinile în trafic, acele mașini care stăteau parcate în mare parte. În București, se estima că doar 40% din mașini circulau cu adevărat zi de zi. Se va ajunge probabil la blocaje încă din primele zile, în care activitatea va fi funcțională probabil la 70%-80%. Nici nu stau să îmi închipui cum ar fi să fie o zi obișnuită, în care toți oamenii vor fi în mașini și vor petrece ore întregi în trafic”.

Care sunt soluțiile? ”Evident, există soluții. Transportul public poate fi încă viabil, mai ales pentru distanțe lungi, atâta timp cât frecvența va crește, iar numărul de călători va fi limitat. Nu poți să iei în calcul numărul maxim de locuri și trebuie să iei în considerare un număr limitat de călători, dacă vrei să nu faci ca boala să se răspândească. Soluțiile clasice, respectiv mersul pe jos și mersul cu bicicleta bineînțeles că au revenit în forță în toată Europa și ar trebui să se întâmple și la noi, să se înțeleagă de ce sunt importante, mai ales că studiile au arătat că 80% din călătoriile din București (...) sunt mai scurte de 10 kilometri, deci pot fi făcute foarte ușor pe bicicletă în 30-35 de minute, fără să transpiri nici măcar un pic”, consideră fondatorul OPTAR.

 
Marian Ivan, despre ieșirea din starea de urgență