Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | În R.Moldova, în jur de 180 de decese și 5.000 de cazuri. Starea de urgență nu va fi prelungită

poza_metro_1.jpg

Cetățenii moldoveni, obligați să poarte mască de protecție în spații publice închise. Mulți nu respectă însă distanța socială
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Ministerul Sănătății de la Chișinău anunță că, până în prezent, în R.Moldova au fost înregistrate în jur de 180 de decese și 5000 cazuri de coronavirus. Circa 1200 cadre medicale s-au infectat cu Covid-19, până astăzi. Chiar dacă numărul celor bolnavi crește în fiecare zi, autoritățile anunță că starea de urgență, instituită până pe 15 mai, nu va fi prelungită. Au fost declarate deja mai multe măsuri de relaxare. Bugetarii au revenit la muncă, piețele din țară au fost redeschise, nu și cele din Chișinău și Bălți, în nordul R.Moldova. Astăzi, zeci de vânzători au protestat în fața porții Pieței Centrale din centrul capitalei cerând să revină la muncă. În același timp, autoritățile moldovene îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de protecție pentru a evita contaminarea cu coronavirus. 

Deși starea de urgență continuă în R.Moldova, tot mai mulți cetățeni decid să iasă din case. Parcurile și străzile din Chișinău sunt pline de oameni, trafic aglomerat mai în toate sectoarele. Chiar dacă accesul în parcuri a fost permis în grupuri nu mai mari de trei persoane, cetățenii nu respectă acest lucru. Și în magazine e aglomerație, oamenii stau la coadă, fără să respecte în mare parte distanța socială. Dar poartă toți măști de protecție. Este obligatoriu acest lucru în spații publice închise. Fie că vorbim de farmacii, transport public sau magazine. O decizie în acest sens a fost anunțată de autorități. La Chișinău, centrele comerciale, piețele sunt închise deocamdată. Și accesul la terenurile de joacă și terenurile de sport este în continuare interzis. 

Totodată, elevii continuă orele online, iar ultima zi de școală va fi pe 29 mai, când va fi organizată, tot în regim online, tradiționala ceremonie de sfârșit de an școlar ”Ultimul sunet”. Situația este incertă deocamdată cu grădinițele. Părinții au semnat și o petiție prin care solicită autorităților să redeschidă instituțiile preșcolare, din 18 mai, întrucât bugetarii au ieșit la muncă și nu au cu cine să-și lase copiii acasă. Șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că, în cel mai bun caz, grădinițele își vor relua activitatea la 1 iunie. Iar acest lucru va fi posibil doar în localitățile cu un număr mic de cazuri de cornavirus. O decizie finală, însă, va fi luată, după ce va fi ridicată starea de urgență. 

Între timp, autoritățile au permis, din 10 mai, desfășurarea slujbelor și altor activități religioase doar în aer liber, cu respectarea tuturor regulilor: distanța socială de doi metri și purtarea măștilor. Enoriașii sunt îndemnați să nu sărute icoanele.

La ședința Comisiei pentru Situații Excepționale s-a mai decis că deținătorii de patente și cei care desfășoară activitate individuală de întreprinzător vor primi un ajutor de șomaj unic în valoare de 2775 de lei (cca 145 euro), pentru perioada stării de urgență când au fost sistate activitățile în piețe și centre comerciale. 

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu îndeamnă și în continuare cetățenii să fie prudenți întrucât riscul de infectare cu Covid-19 este mare. Să spunem că, numărul cadrelor medicale infectate crește de la o zi la alta în R.Moldova. Din cele în jur de 1200 de cazuri, cei mai afectați de Covid-19 sunt asistenții medicali, în jur de 450, personalul auxiliar - aproape 400 de cazuri. Circa 300 de medici sunt infectați, felceri, 65, farmaciști și paramedici, 20.

Recent, 42 de medici români au ajuns într-o misiune umanitară în R.Moldova pentru a-i ajuta pe colegii moldoveni în lupta cu coronavirus. Ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță s-a arătat surprins de numărul mare al cetățenilor care au ales să iasă din case în aceste zile, astfel sfindând restricțiile impuse de autorități.

”M-am speriat de ce am văzut prin Chișinău: lume multă pe străzi, în parcuri și în magazine, grupuri mari de oameni, în special de tineri, nici vorbă de distanță fizică sau măști, pe care dacă le aveau la ei, oricum nu le purtau cum trebuie. Atenție! Pericolul încă nu a trecut. Nu mă credeți? Vorbiți cu medicii din prima linie de luptă împotriva pandemiei cu Covid-19, așa cum am făcut-o eu cu doctorii români aflați în misiunea umanitară în Republica Moldova. O să vă cutremurați de cât de perfid, contagios și nemilos este acest virus! Poate nu vă afectează direct pe Dvs (deși apriori nu puteți ști), dar îl transmiteți cu ușurință colegilor, părinților și buneilor. Sunteți pregătiți să-i aveți pe conștiință?”. Este mesajul Ambasadorului României în R.Moldova, postat pe pagina sa de Facebook.

Săptămâna trecută, 20 de camioane cu ajutor umanitar din România au ajuns la Chișinău. Prezentarea echipamentelor medicale, în apropierea unui pod din capitală, a trezit critici dure din partea opoziției pro-europene de la Chișinău, dar și a cetățenilor simpli.”Ştim că nu te-ai aşteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod”, declara fostul premier moldovean, Maia Sandu. Și liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, ex-prim-ministrul moldovean afirma că pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în PNAM. Președintele Dodon nu a participat la eveniment.  

 
Corespondentul RFI,Valeria Vițu despre bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus, în R.Moldova