Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce vezi de la fereastra ta? Cum a unit coronavirusul oamenii

foto_what_do_you_see.jpg

Image source: 
Facebook What do you see from your window

Ce fac oamenii lumii cât stau în case pe perioadele de carantină? Pentru toți, fereastra este unica deschidere către lumea reală de afară, iar oamenii petrec în această perioadă mai mult timp la geam, observând împrejurimile. Arik Zara, un israelian care s-a stabilit de mai mulți ani în Portugalia unde lucrează ca ghid turistic, a creat pe Facebook un grup cu numele „What do you see from your window?” adică „Ce vrezi de la fereastra ta?”. Spre surprinderea lui Arik, aproape 500.000 de oameni din 143 de țări au devenit membri ai grupului său și au postat fotografii cu cele mai incredibile priveliști de la propriile ferestre. Cei mai activi în acest grup sunt românii, spune Arik Zara. 

Arik Zara: Am creat acest grup pe 21 martie. Mi-am dat seama că era o chestiune serioasă statul acasă, că urma să dureze. Mă uitam pe fereastra mea... îmi place priveliștea de la fereastra mea. Vezi cerul albastru, nori albi, acoperișuri și clădiri colorate, monumente istorice ale Lisabonei. Este o priveliște tipică a Lisabonei. Mă uitam eu pe geam și mi-am spus că trebuie să fie mulți oameni în situația mea peste tot în lume, nu numai în orașul sau în țara mea. Acest lucru se întâmpla la începutul perioadei de carantină, când în multe locuri, importanța statului în casă nu era bine înțeleasă... M-am gândit că în acest fel pot să transmit și această idee: că oamenii trebuie să stea acasă, în siguranță și că putem trece peste această perioadă împreună.

Rep: Câți membri aveți acum?

Arik Zara: Mă apropii de 500.000 de persoane din 143 de țări ale lumii. Toată lumea își împărtășește priveliștea de la fereastră, bucăți din realitatea lor zilnică, dar vorbesc și despre viețile lor. Ce vezi de la fereastră e o metaforă: ce vezi de la fereastra sufletului tău, cum arată viața ta. Oamenii postează fotografii cu animalele de companie, cu persoanele dragi, momentele de tristețe, momentele de bucurie, dificultățile pe care le au. Grupul acesta este o scenă pe care oameni din întreaga lume se conectează, în spatele aceleiași idei, că așa ceva nu se întâmplă în fiecare zi...

Rep: Mă gândesc că acest grup e foarte terapeutic pentru oameni...

Arik Zara: Da, este. Se petrec interacțiuni frumoase, conexiuni, se leagă prietenii... Oamenii visează să călătorescă. Și nu numai că visează, dar, de fapt, prin acest grup, ei chiar călătoresc. Acesta e un alt aspect: grupul oferă oportunitatea de a călători. Eu sunt ghid turistic în Lisabona, le arăt turiștilor orașul meu care e foarte frumos și, ca și mine, membrii grupului se poartă unii pe alții în diverse părți ale lumii, în locuri pe care nici nu crezi că vei ajunge vreodată, de la Alaska, la Africa, America de Sud, Europa... Grupul este o călătorie virtuală.

Rep: Și ce văd oamenii de la ferestrele lor? Ce posturi v-au impresionat cel mai mult?

Arik Zara: Este o varietate nesfârșită de priveliști... Uneori sunt cele mai luxoase case și priveliști, alteori sunt cele mai simple și, în același timp, cele mai emoționate priveliști. Pot fi animale care vin la geam... am văzut zebre, urși și alte animale. Am văzut cele mai surprinzătoare lucruri. Postările care primesc cea mai mare atenție sunt cele umane, cu priveliști ale unor situații emoționante, vulnerabile. Îmi amintesc de câteva postări ale unor oameni care au fotografiat ce vedeau pe geam, au postat fotografiile crezând că priveliștile lor nu sunt chiar așa de frumoase și au primit nenumărate like-uri și shareuri, comentarii. Și au realizat valoarea priveliștii lor.

Rep: Ce se întâmplă acum în Portugalia? Sunteți încă în case?

Arik Zara: Încetul cu încetul, cu pași mici, autoritățile permit oamenilor, pe cât posibil, să se întoarcă la viețile lor. Văd că acest lucru se întâmplă în mai multe părți ale lumii. Știu că în România, stați în case până pe 15 mai, nu-i așa? Mai durează puțin la voi. Știu toate acestea pentru că, pe grup, există o comunitate românească vibrantă, pozitivă și bună. Românii sunt dominanți în grup și vă arată țara în culori frumoase. Eu însumi sunt foarte nerăbdător să mă urc în avion, următoarea mea destinație de vizitat ste România.