Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Persoanele care intră în Spania vor rămâne izolate timp de 14 zile în regim de carantină

balcony-4540183_1280.jpg

Din 15 mai, toate persoanele care vor intra în Spania, inclusiv cele care provin din UE sau din spațiul Schengen, vor fi izolate timp de 14 zile în regim de maximă carantină, conform unui nou ordin al Ministerului Sănătății.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Începând cu 15 mai, toate persoanele care vor intra în Spania, inclusiv cele care provin din UE sau din spațiul Schengen, vor fi izolate timp de 14 zile în regim de maximă carantină, conform unui nou ordin al Ministerului Sănătății. Măsura va rămâne în vigoare pe toată perioada stării de alarmă, care este valabilă deocamdată până pe 24 mai, dar care va fi prelungită, cel mai probabil, până la sfârșitul lunii iunie, conform intențiilor declarate ale executivului de la Madrid.

În ultimele două săptămâni, Spania a înregistrat cifre moderate, atât în ceea ce privește numărul de victime, cât și al noilor contagiați, confirmând o oarecare tendință de stabilizare a situației epidemiologice. Marți dimineață, Fernando Simón, directorul Centrului de Coordonarea a Urgențelor Medicale, fața cea mai vizibilă a executivului de la Madrid în aceste momente, justifica  impunerea acestei măsuri, afirmând că este reclamată de propria evoluție a epidemiei apreciată ca fiind „foarte bună”. Dacă în final vom opri expansiunea virusului în Spania și nu luăm această măsură, „cei care vor veni din afară vor readuce riscul de a crea  o situație similară celei de la începutului crizei sanitare, când toate cazurile erau importate”, avertiza acesta în cadrul unei conferințe de presă.

În aceste 14 zile de carantină, persoana vizată trebuie să rămână izolată în casă sau în hotel și poate ieși doar pentru a cumpăra produse alimentare și farmaceutice sau pentru alte câteva minime motive de „forță majoră”, după cum explică textul ordinului, fiind obligată în aceste situații a purta o mască de protecție. Reamintesc că utilizarea măștilor în Spania, deocamdată, este obligatorie doar în mijloacele de transport în comun.

Pe parcursul acestor două săptămâni, autoritățile sanitare spaniole pot cere persoanelor aflate în carantină să realizeze teste pentru a putea monitoriza evoluția stării lor de sănătate, iar acestea, la rândul lor, au obligația de a informa autoritățile de apariția oricărui simptom care poate fi relaționat cu o eventuală contagiere.

Textul ordinului ministerial justifică această decizie, amintind că cea mai mare parte a statelor europene precum Italia, Germania sau Marea Britanie au  luat deja măsuri similare, și că nu se va face nicio discriminare relationată cu țara de proveniență a celor care vor să călătorească în Spania.

Nu vor fi afectați de restrictiile acestei noi măsuri legislative muncitorii transfrontalieri, echipajele aeronavelor și persoanele care au un contract de muncă pentru a lucra în domeniul sănătății sau al căminelor de bătrâni, cu condiția să nu fi fost în contact cu persoane diagnosticate cu Covid-19.

De asemenea, este important de reținut că agențiile de turism și companiile de transport trebuie să-și avertizeze călătorii despre aceste noi măsuri înainte de a vinde un bilet pentru o călătorie care are ca destinație teritoriul Spaniei.

 
Ascultă AICI corespondența de la Madrid