Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul de la Roma încurajează italienii să-și petreacă vacanța în Italia

costiera-4941424_1280.jpg

Guvernul de la Roma încurajează italienii să-și petreacă vacanța în Italia.
Guvernul de la Roma încurajează italienii să-și petreacă vacanța în Italia
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

După criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus, Italia se confruntă acum cu o gravă criză economică, iar cel mai lovit sector este turismul, unul din pricipalii furnizori pentru bugetul de stat. Regulile dure impuse pentru asigurarea distanței, nu oferă perspective de recuperare în turism și tocmai de aceea Guvernul de la Roma se pregătește să aloce fonduri de circa 2 miliarde de euro pentru o relansare, punând accentul pe turiștii italieni.

Cu doar 3 luni în urmă, în ianuarie, presa italiană anunța că pentru turism anul în curs va fi unul și mai bun decât cel prececent. Anul trecut Italia a avut încasări de 40 de miliarde de euro care reprezintă aproximativ 13% din PIB, în timp ce peste 4 milioane de persoane lucrează în acest sector. “Turismul este petroul Italiei”, scria cotidianul financiar “Il Sole 24 ore”. Așteptările s-au prăbușit, însă, rapid, odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus. Practic turismul este în genunchi, scrie acum presa din peninsulă. Și nu exagerează. La Sorrento, lângă Napoli, 87% dintre familii trăiesc din turism, iar 85% dintre turiști sunt străini, scrie același ziar financiar. De trei luni, totul este închis și operatorii așteaptă că Guvermnul să anunțe condițiile în care proprietarii de restaurante sau hoteluri își pot redeschide activitatea. 95% din rezevari au fost însă anulate la Sorrento iar sezonul estival pare să se prăbușească precum un castel de nisip. Deocamdată nu este clar cum va putea fi construit acel castel de nisip, accesul pe plaje fiind încă o necunoscută în contextul respectării regulilor privind asigurarea distantanței de cel puțin un metru. În așteptarea unui decret al Guvernului de la Roma care să lămurească modalitatea în care turismul poate să își repornească motoarele, ministrul italian al turismului, Dario Franceschini anunță pentru italieni, “Vacanze italiane”, vacanțe în Italia, mai ales că o prezența semnificativă a turiștilor străini este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care transportul aerian este încă oprit.

Într-un interviu pentru cotidianul Corriere della Sera, Franceschini anunță că Guvernul se pregătește să aloce circa 2 miliarde de euro pentru relansarea turismului. Prioritatea este încurajarea italienilor să-și petreacă vacanța în Italia. Ca urmare, persoanele care au un venit anual sub 50.000 de euro vor primi bani pentru a merge în vacanță. Potrivit ministrului turismului, măsura "Tax Credit Vacanze” prevede alocarea de la 150 de euro de persoană până la 500 de euro pentru o familie cu copii, bani care trebuie cheltuiți până la sfârșitul anului. Guvernul de la Roma, încurajează așadar italienii să-și petreacă vacanța în țară: la mare, la munte sau în cele peste 24.000 de structuri în agroturism care fac din Italia leader mondial al turismului rural, anunță agenția de presă Ansa. 

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI.