Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turismul în UE: Bruxelles recomandă o reluare treptată a călătoriilor

transport UE

Comisia Europeană a recomandat miercuri 13 mai o deschidere treptată a frontierelor și o reluare graduală a călătoriilor de la jumătatea lunii iunie, fără a putea impune aceste reguli. Tendința este însă de a relua călătoriile cu mașina, înainte de a putea reveni la cele cu avionul. Pe de altă parte, Comisia va reaminti statelor membre riscurile în caz de  nerespectare a dreptul pasagerilor prin refuzul de indemnizare a celor ale căror călătorii au fost anulate.

Executivul european ar dori o deschidere treptată și cât mai „armonioasă cu putință” a sectorului turismului, fără discriminare și fără favoritisme. 

Bruxelles repetă că dacă frontierele sunt deschise de un stat membru cu un altul considerat „sigur” de punct de vedere epidemiologic, atunci aceleași reguli trebuie aplicate și altor state aflate în situație identică. 

Iar deschiderea frontierelor de la un stat la altul trebuie făcută pentru toți cetățenii acelui stat, indiferent de naționalitatea lor. 

La baza deciziilor, care în cele din urmă nu pot fi influențate de Bruxelles, ar trebui să se afle criteriile planului comun de sfârșit de izolare, adoptat de Comisia Europeană care include criterii de depistaj sistematic, o bună capacitate de gestiune a sectorului medical și un număr constant scăzut de noi infecții. 

Dar în practică, mai multe state, printre care Franța, Austria și Germania au anunțat deja intenția de a deschide frontierele lor la jumătatea lunii iunie. 

La început, spun experții, probabil că vor fi privilegiate vacanțele cu mașina care este , pentru moment, mijlocul de transport cel mai sigur, epidemiologic vorbind. 

Intr-adevăr, vacanțele pe stil vechi cum se făceau odată vor reveni probabil la modă, mai ales că pentru a călători din nou cu avionul regulile de distanțare socială sunt obligatorii și deci greu de pus în practică. 

Iar miniștrii europeni ai turismului au avansat ideea unor pașapoarte de coronavirus și pe cea a unor culoare de turiști. Prima ar însemna că destinațiile ar fi deschise doar celor aflați în stare bună de sănătate , a doua reprezintă abordarea inversă, anume o regiune turistică ar trebui să poată dovedi că este „sigură”. 

Ambele idei se află în discutie și nu sunt pentru moment cu adevărat posibile în lipsa unui vaccin și mai ales a unui test fiabil de anticorpi. 

Intre timp, sectorul turismului suferă și se așteaptă ca în UE acesta să aibă pierderi de peste un trilion de euro. 

Cât despre transporturi, impactul mare se face deja resimțit pentru finanțele companiilor aeriene. In Belgia, Brussels Airlines, tocmai a anunțat că va concedia un sfert din angajații săi, dar guvernul federal nu pare dispus să salveze aceste locuri de muncă. 

Pe plan european, Comisia propune o reluare a mobilității în UE în trei etape – între altele pentru a ajuta sectorul transporturilor. 

Primii vizați sunt deja muncitorii transfrontalieri, cei detașați sau sezonieri ce se pot deplasa dintr-o țară în alta. Vor urma apoi deplasările între două regiuni care prezintă situații epidemiologice comparabile și în fine deschiderea frontierelor interne Schengen, dar păstrarea măsurilor naționale de sănătate publică.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan