Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea medicului care a descoperit vaccinul împotriva variolei. Și de unde vine cuvantul ”vaccin”

vaccin.jpg

Dr. Edward Jenner vaccinându-l pe James Phipps, un băiețel de 8 ani, în data de 14 mai 1796. Tablou de Ernest Board, cca 1910
Sursa imaginii: 
commons.wikimedia.org

În 14 mai 1796 medicul englez Edward Jenner a testat cu succes pe un pacient uman vaccinul împotriva variolei, o boală care a ucis milioane de oameni de-a lungul secolelor. De altfel, numele de vaccinare dat acestei proceduri de imunizare se trage tot de la acest medic englez care a demonstrat că în anumite condiții corpul uman poate fi provocat să lupte singur împotriva bolilor.

Edward Jenner a fost un doctor britanic din Berkeley, Gloucestershire. A rămas în istorie pentru munca sa de cercetare care a dus la introducerea vaccinului împotriva variolei o boală contagioasă, de natură virală. Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând sute de milioane de oameni de-a lungul secolelor. Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și două milioane au căzut victime acestei boli.

Revenind la medicul englez, în 14 mai 1796 Edward Jenner a testat vaccinul contra variolei, pe fiul grădinarului său în vârstă de opt ani. I-a venit ideea acestui vaccin după ce a observat că pacienții care dezvoltau variola taurinelor (o maladie infecțioasă a vacilor care se transmite și la om) erau protejați împotriva variolei.

Jenner a denumit variola taurinelor „Variolae vaccinae” (variola vacii). De aici vine și termenul de “vaccin”, de la cuvântul vacca din latină, și "vaccinare", procesul utilizat pentru protejarea contra variolei. Importanța descoperirii lui Jenner a fost recunoscută foarte repede și, în mai puțin de zece ani, vaccinarea a început să fie utilizată în întreaga lume pentru protejarea împotriva variolei.

Ulterior, în amintirea lui Jenner, cunoscutul biolog francez Louis Pasteur a propus ca numele de vaccinare să fie dat întregii proceduri de protejare a subiecților de maladii prin inocularea unei substanțe externe.

Jenner și-a dedicat tot restul vieții pentru a-i ajuta pe cei bolnavi de variolă, dar și pe cei care ar fi putut contacta boala. El s-a asigurat că vaccinul este disponibil gratuit tuturor celor care aveau nevoie de el. De altfel, el și-a transformat o casă de vară în prima clinică de vaccinare din lume. Jenner a numit locul Templul Vacciniei.

Revenind în zilele noastre, Organizația Mondială a Sănătății a decis, la finalul anilor 1960 să desfășoare o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la variolă. În 1979, autoritățile sanitare ale lumii au considerat variola total eradicată. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.

 

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie