Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emoții din cauza examenelor? Un terapeut din Cluj oferă sesiuni gratuite elevilor stresați

varo.jpg

Terapeutul Cristina Varo organizează sesiuni online, de două ori pe săptămână, în care îi ajută pe elevi să-și gestioneze emoțiile.
Sursa imaginii: 
Facebook / Cristina Varo

Un terapeut din Cluj, Cristina Varo, s-a oferit, în mod benevol, să îi pregătească emoțional și mental pe elevii care au examene anul acesta, fie că e vorba de Bacalaureat sau Evaluarea Națională. Ea organizează sesiuni online, de două ori pe săptămână, în care îi ajută pe elevi să-și gestioneze emoțiile, dar și strategii de învățare mai eficientă.

Trăim o perioadă plină de incertitudini, în care suntem stresați, agitați și ne concentrăm din ce în ce mai greu. Acest lucru poate să-i afecteze foarte tare pe cei care au anul acesta un examen important în viața lor: e vorba despre tinerii care dau bacalaureatul și testele naționale. 

Acesta e motivul pentru care  terapeutul Cristina Varo a inițiat un proiect prin care vrea să-i ajute pe tineri să-și gestioneze stările interioare, emoțiile și stresul. Ea a observat că tot mai mulți oameni, indiferent de vârstă resimt anxietate, stres și agitație din cauza izolării și a situației actuale incerte. 

Ideea de a se adresa în special copiilor și tinerilor aflați în prag de examene i-a venit din experiența anilor trecuți, când în luna mai era asaltată de cereri de consiliere dedicate elevilor.

”Din 2012 am început această pregătire, dar lucram online cu diverși tineri din țară sau la cabinet aici în Cluj. Cum m-am decis? A fost faptul că am un tânăr care m-a contactat pe Instagram și m-a rugat dacă pot să îl ajut să se pregătească pentru BAC, pentru că are foarte multe emoții. În situația lui sunt atât de mulți și toată perioada asta de carantină, în care stresul e mare, ce ar fi să ofer tuturor, să transmit mesajul că voi face live, în fiecare săptămână pentru cei care se pregătesc de Bacalaureat. Apoi a venit întrebarea să fie și pentru cei de gimnaziu. Pentru că e diferență mare între 14 și 18 ani, am zis să fac separat pentru cei de gimnaziu”, a precizat Cristina Varo.

Ce strategii folosește teraputul clujean în a-i determina pe elevii aflați în fața unor examene importante pentru parcursul lor ulterior, ne spune chiar ea. 

”Mă leg foarte mult de ideea de cantonament: e vorba de o lună din viața voastră, în care este nevoie doar să tragem tare. E vorba de a-i motiva, de a-i susține, de a-i încuraja că pot să facă față acestui examen, că e normal să aibă emoții, că vom regla aceste emoții. Îi voi învăța diverse strategii prin care să își gestioneze aceste emoții”, a mai spus terapeutul clujean.

Concret, Cristina Varo va organiza săptămânal sesiuni online de terapie în fiecare zi de luni și miercuri, la care pot participa gratuit toți cei care se pregătesc pentru examene. Acestea vor avea loc pe pagina oficială de Facebook a terapeutei. Crezul ei este de a-i ajuta pe cei din jur să ajungă la o stare de bine și să se mențină acolo.

 
Emoții din cauza examenelor? Un terapeut din Cluj oferă sesiuni gratuite elevilor stresați