Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ”tinde” Bill Gates să-i ia locul lui George Soros

Circulă de câteva zile o serie de falsuri pe rețelele sociale avându-l în centru pe Bill Gates, co-fondator al companiei de tehnologie Microsoft.

Aceste făcături sunt atât de stângaci realizate și atât de ușor de demontat, încât orice om cu scaun la cap nu poate fi decât intrigat de măcar două aspecte. Primul: câtă lume este dispusă, totuși, să creadă și să distribuie asemenea enormități, cum ar fi cea cu arestarea lui Bill Gates pentru terorism biologic. Și al doilea: cu câtă insistență sunt promovate aceste falsuri. Oamenii nu se lasă deloc convinși de evidența falsului.

Putem observa însă că, încetul cu încetul, Bill Gates tinde să-l înlocuiască în mitologia conspiraționistă pe George Soros. Desigur, înlocuirea e un pic problematică – Bill Gates, al doilea în lume în topul celor mai bogați oameni, este totuși un model pentru mulți tineri, pasionați de tehnologie și nu numai.

Apoi, de contribuțiile sale la dezvoltarea tehnologiei se bucură toată lumea, inclusiv cei care-l denigrează pe rețelele sociale, fiindcă o fac din fața unui ordinator, de cele mai multe ori dotat cu un program Microsoft. În fine, miliardarul Soros este un speculator financiar, care a dat unele lovituri monumentale pe burse, așa că este destul de ușor să construiești în jurul lui teorii ale conspirației. Pe când miliardele lui Bill Gates vin din dezvoltarea unor produse, bazată doar pe inteligența oamenilor.

Totuși, Bill Gates are, să zicem așa, ”avantajele” lui. În primul rând că este mult mai tânăr decât Soros, deci pe spatele său se pot țese povești pe un termen mai îndelungat.

Și mai este un aspect: după ce s-a retras din Microsoft, și-a dedicat eforturile Fundației Bill și Melinda Gates. O fundație care, nu, nu are înscris pe frontispiciul său faptul că se ocupă cu decimarea populației, așa cum susține unul dintre falsuri. Ci finanțează, printre altele, cercetarea medicală la vârf. A donat 100 de milioane de dolari pentru cercetările asupra Covid-19, după ce mai demult donase alte 50 de milioane pentru lupta împotriva Ebola.

Așadar, conspiraționiștii au teren destul de manifestare, în timp ce George Soros pare să părăsească scena. Păcatul său cel mai mare, în ochii conspiraționiștilor, este că a avut o contribuție determinantă la transformarea Europei Centrale și de Est după căderea comunismului. A militat pentru democratizarea și deschiderea acestor țări către Occident dar mai ales, a finanțat numeroase proiecte educaționale.

Mulți tineri educați au putut ajunge, la începutul anilor 1990, la burse, seminarii sau conferințe în Occident, doar datorită finanțării Fundației Soros – erau vremuri în care numai costul unui bilet de avion depășea de vreo trei ori salariul lunar al unui tânăr intelectual.

Unii vor spune că Soros s-a schimbat de atunci. Dar nu cumva alții s-au schimbat?

Să privim către Viktor Orban, unul dintre marii săi detractori, care în 1989 a studiat la Oxford grație unei burse Soros. Ce legătură mai este între Viktor Orban de astăzi și tânărul politician liberal și pro-european de acum 30 de ani?

În 1988, tânărul Viktor Orban electriza societatea ungară vorbind la reînhumarea lui Imre Nagy, liderul reformator din acel 1956, zdrobit de tancurile sovietice. Trei decenii mai târziu, dispunea mutarea statuii lui Imre Nagy din centrul Budapestei, în timp ce cocheta cu Rusia lui Putin.

Privind însă în urmă, Bill Gates apare cu mult mai greu de întrebuințat politic decât George Soros. Este aproape imposibil să ne imaginăm, totuși, panouri stradale denigratoare cu fondatorul Microsoft. Deși... nu se știe niciodată.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 15 mai 2020