
Social
Un eveniment în Belgia: reluarea vizitelor imobiliare pe timp de pandemie Covid-19
97628732_281257003005559_387358874178420736_n.jpg

Vizitez o casă de vânzare lângă Bruxelles. Port mască, am mănuși, am citit cu atenție noile reguli care se aplică vizitelor imobiliare și am avut grijă să respect cu strictețe ora vizitei comunicată de agenție. Mă plimb prin fața casei în speranța ca agentul imobiliar mă va întrezări pe fereastră întrucât nu am voie să sun la ușă.
Mai apoi, în cursul vizitei, după cum scrie în instrucțiunile primite, nu voi putea atinge nimic: nicio clanță, nicio ușă, perete, mobilă sau instalație sanitară.
Ușa se deschide, în fine și o angajată a agenției mă primește. Poartă și ea mască și mănuși.
Mă grăbesc fiindcă știu că vizita nu poate dura mai mult de 10 minute. Toate ușile sunt deschise, inclusiv cea care duce spre terasă . Agenția a aerisit casa înaintea vizitei.
Mă plimb din cameră în cameră mai mult singură, angajata agenției nu se află niciodată în aceeași încăpere cu mine. Cobor singură și în garaj, mă urmează ea la un moment, dar păstrează o distanță respectabilă.
Întrebările care-mi vin în minte sunt adresate cu voce ridicată fiindcă nu doar că suntem departe una de alta, dar masca nu facilitează comunicarea.
După 15 minute – am depășit putin timpul autorizat – vizita a luat sfârșit, mulțumesc, la revedere și restul de informații vor veni în scris.
Vizitele imobiliare au fost deci reluate din 11 mai, de la prima etapă a sfârșitului izolării, o necesitate pentru Belgia. Se zice că belgianul a înghițit o cărămidă, o imagine plastică a pasiunii de a construi, reconstrui , de a amenaja, de a moderniza samd.
Iar Bruxelles și comunele limitrofe sunt zonele preferate de multitudinea de funcționari europeni și internaționali care lucrează în capitala Europei: cererea de locuințe de închiriat crește mai ales în această perioadă a anului.
După câțiva ani de locuit în Belgia, străinii se molipsesc de pasiunea belgiană pentru imobiliar și cel mai adesea părăsesc locuința închiriată pentru una pe care au cumpărat-o între timp.
Acum primăvara este și perioada în care se caută locuințe de închiriat începând din luna august , este vorba despre familiile vin din străinătate și care după ce au ales o școală pentru copii, caută acum o locuință prin apropierea școlii.
De aceea, vizitele imobiliare au fost introduse pe lista primelor activități redevenite posibile în timpul pandemiei. In ultimele două luni sectorul a fost complet oprit, dar acum se estimează că 100.000 de noi proprietăți vor fi de vânzare sau de închiriat în viitoarele trei luni.
Cifrele sunt comunicate de Immoweb, lider de piață în Belgia, cel mai mare site internet imobiliar care regrupează toate anunțurile disponibile din întreaga țară și toate bunurile puse pe piață în străinătate de cetățeni belgieni.
In paralel, agențiile au pregătit temeinic reluarea activității și repetă că nimeni nu se poate prezenta pentru vizite fără echipament minim de protecție.
Se așteaptă acum o revenire rapidă la echilibrul dinaintea pandemiei, dar poate nu și a prețurilor ridicate sau extrem de ridicate ale chiriilor și mai ales ale bunurilor de vânzare. Experții cred că pentru unele bunuri imobiliare prezentând defecte mai mici sau mai mari, prețul nu va mai putea fi cel sperat înainte de criză, care la drept vorbind, era adesea mult superior celui real.
In ultimii ani, prețul caselor dar și al apartamentelor a crescut spectaculos și se afla, înaintea crizei, la nivelul cel mai mare atins vreodată. La Bruxelles și în împrejurimi, casele au preturi cuprinse între 400.000 și 865.000 de euro ( nu vorbim aici despre bunurile de lux). In Valonia și Flandra prețul aceluiași tip de bun imobiliar ajunge repede până la 350.000 sau 400.000 de euro.
Iar sectorul se adaptează din mers și promite să rămână foarte dinamic , în ciuda unei creșteri economice reduse în Belgia, aflată la nivelul cel mai scăzut de la ieșirea din recesiune în 2011.
Majoritatea agențiilor imobiliare oferă posibilitatea vizitelor virtuale care nu le pot înlocui, bineînțeles, pe cele clasice, dar constituie o alternativă de moment a acestora.
Inainte de 11 mai, soluția aceasta a fost contestată de unii actori ai sectorului care denunțau un racolaj de clienți. Acum, ea reprezintă un complement al vizitelor în persoană care se efectuează deci în condiții dificile pentru moment.