Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19 | Medicii români și-au încheiat misiunea umanitară în R.Moldova.”România te iubim, România îți mulțumim”

whatsapp_image_2020-05-15_at_15.41.02.jpeg

Cei 42 de medici români, aflați în R.Moldova, și-au încheiat misiunea umanitară
Sursa imaginii: 
captură video

Ceremonia oficială de încheiere a misiunii umanitare a medicilor români în R.Moldova a avut loc, în după amiaza zilei de vineri, în fața Executivului, în centrul capitalei. Asta după ce guvernarea socialistă a fost criticată dur pentru că a refuzat să întâmpine, tot aici, ajutorul umanitar, oferit de România, dar și personalul medical, ajuns în R.Moldova, pentru a ajuta colegii în lupta cu coronavirus. ”România te iubim, România îți mulțumim”, au scandat mai mulți unioniști, prezenți la ceremonie. Medicii români au fost decernați cu Diploma de Onoare a Guvernului R.Moldova.

"Misiunea Dvs este mai mult decât o misiune de sprijin. Ați venit în R.Moldova să ne ajutați, să combatem un pericol enorm pentru sănătatea și viața cetățenilor R.Moldova, fraților voștri care trăiesc aici. Misiunea Dvs este un semnal că R.Moldova are prieteni și noi, moldovenii, avem frați și surori care pot să ne ajute. Apreciem cât se poate de înalt gestul poporului român anume în această perioadă de grea cumpănă. Vă mulțumim pentru exemplele bune și pentru ajutor. Acest ajutor enorm denotă încă o dată cât de aproape suntem. Vă așteptăm la noi, să vă simțiți ca acasă”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu, în cadrul ceremoniei de încheiere a misiunii umanitare.

”Pentru contribuția substanțială și participarea activă la acțiuni social-umanitare și susținerea sistemului medical din R.Moldova”, medicii voluntari din România au fost decernați cu Diploma de Onoare a Guvernului.

La sfârșitul ceremoniei, mai mulți unioniști, veniți cu un tricolor imens, în fața Guvernului, au scandat ”Bravo, Bravo!”, Trăiască, trăiască, trăiască și-n florească, Moldova, Ardealul și Țara Românească!”. 

”Mulțumim tuturor medicilor pentru gestul frumos și frățesc” 

Aplauze și multe emoții la încheierea misiunii medicilor din România au fost și la Cahul, în sudul țării. ”Mulțumim statului român, Guvernului României, tuturor medicilor care au fost în misiunea de asistență de la Cahul pentru frumosul și frățescul gest de a veni aici, alături de medicii din Cahul, pentru a trata și a oferi această asistență medicală. Vă mulțumim din suflet. Aveți tot respectul nostru pentru ceea ce faceți și vă mai așteptăm”, a declarat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

Și colectivul și administrația IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” din Chișinău au adus sincere mulțumiri medicilor români. 

”Colegii din Republica Moldova au fost deschiși, ne-am familiarizat repede cu protocoalele lor. La Terapia Intensivă a fost o muncă continuă cu pacienții în stare gravă. Colaborarea a fost una excelentă. Am reușit să lucrăm cot la cot cu toții: cu infirmierele, medicii, șefii de secții, șefii de catedre, profesori”, a declarat specialistul în Anestezie și Terapie Intensivă, Cercel Silviu Paul, de la spitalul din București. 

De partea sa, locotenentul doctor, medic specialist Medicină Internă, Ancuța Mihai, a menționat că a fost o colaborare frumoasă între personalul medical din România și Republica Moldova.”Aici la Spitalul Clinic Republican am găsit un colectiv unit, închegat. Personalul medical din cadrul spitalului este foarte bine pregătit. Respectă întocmai protocolul și ghidurile necesare. Am învățat de la ei și ei de la noi. Mulțumim tuturor pentru ospitalitate ”.

”Mulțumim, eroilor din prima linie.Sunteți siguranța, unitatea, prietenia și sprijinul nostru”

Și Consulatul României la Bălți a venit cu un mesaj pentru medicii români.”Mulțumim, eroilor din prima linie” este expresia care se cuvine s-o folosim cât mai des, în special în această perioadă de grea încercare pentru întreaga planetă, când milioane de medici și asistenți medicali sunt expuși, zilnic, riscurilor și pericolelor de infectare, de îmbolnăvire, de extenuare fizică și morală, dar continuă să vegheze sănătatea pacienților, oferind asistență medicală și salvând vieți. Colectivul Consulatului General al României la Bălți își exprimă profunda mulțumire și recunoștință pentru echipa medicală din țara noastră care a venit în municipiul Bălți, tânără, extrem de profesionistă, pentru care pacientul este în primul rând un om și apoi, un bolnav. În aceste momente foarte dificile Dumneavoastră sunteți siguranța, unitatea, prietenia, sensibilitatea și sprijinul nostru”.

Așadar, timp de două săptămâni, medicii români au muncit cot la cot cu colegii din R.Moldova în lupta cu coronavirus. Din grupul de participanţi la misiunea din Republica Moldova au fost specialişti din asistenţa medicală primară, asistenţa medicală urgentă, medicină internă şi terapie intensivă. 10 medici din România și-au desfășurat activitatea la Spitalul Clinic Republican, la Institutul de Medicină Urgentă - 15, Spitalul Municipal ”Sfântul Arhanghel Mihail” - 5, Spitalul Clinic din Bălți - 4 medici și la Cahul – 8 medici români.

Să mai spunem, în prezent, în R.Moldova continuă distribuirea ajutorului umanitar pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Echipamentele medicale, oferite de Guvernul de la București, au fost distribuite în toată țara. Joi seara, o parte din materialele și echipamentele medicale, a ajuns și la Depozitul “Sanfarm-Prim” din Chișinău. Beneficiarii acestui sprijin sunt spitalele din Briceni, Comrat, Căușeni, Centrul de Sănătate Ialoveni, spitalul din Sîngerei, Spitalul Clinic Republican, Clinica Universitară AMP a USMF „Nicolae Testemițanu”, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii Chișinău, Centrul de Sănătate Criuleni, Spitalul Cancelariei de Stat Chișinău, Sanatoriul „Constructorul” (COVID-19) Chișinău, Institutul Mamei și Copilului Chișinău, Spitalul Raional Dondușeni, Administrarea Națională a Penitenciarelor, Spitalul Clinic nr.1, IMSP Centrul de Sănătate Basarabeasca, Maternitatea nr.2 Chișinău. Acțiunea va continua și în zilele următoare, anunță Ambasada României la Chișinău.

Săptămâna trecută, în R.Moldova au ajuns 20 de camioane cu ajutor umanitar, în valoare de 3,5 mln euro, oferit de România. Echipamentele au fost prezentate în apropierea unui pod, la ieșirea din oraș, și nu în centrul Chișinăului, în Piața Marii Adunări Naționale, cum și-au dorit cetățenii și Ambasada României la Chișinău. Decizia guvernării socialiste a fost criticată dur de politicieni și cetățenii de rând.

În R.Moldova au fost confirmate, până în prezent, 5754 de cazuri de coronavirus. Fiecare a patra persoană infectată este un angajat din sistemul medical. În total, 2280 de persoane au fost tratate, iar 202 au decedat din cauza COVID-19.

 
Un reportaj de Valeria Vițu