Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ÎPS Teodosie a împărtășit copii cu aceeași linguriță. BOR: Îndrumările bisericești sunt clare

teo.jpg

Image source: 
Constanta de azi

”ÎPS Teodosie nu a încălcat nicio lege sau canon bisericesc”. Poziția a fost transmisă, sâmbătă seară, de Arhiepiscopiei Tomisului, la scurt timp după apariția imaginilor în care ierarhul împărtășește cu aceeași linguriță mai mulți copii. BOR transmite că îndrumările bisericești sunt clare și trebuie respectate.

Împărtășirea copiilor nu este ilegală, iar ÎPS Teodosie nu a încălcat nicio lege sau canon bisericesc care ar interzice acest lucru”, au transmis, sâmbătă, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, ca reacție la imaginile apărute în spațiul public în care ierarhul împărtășește cu aceeași linguriță.

„ ÎPS Teodosie, ca ierarh, a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii în toată perioada de restricție și a făgăduit expres păstoriților săi că-i va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor”, se arată într-un comunicat remis agenției Mediafax, semnat de reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Potrivit documentului citat, fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, „ÎPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos”.

Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului, discuția despre linguriță a pornit eronat în spațiul public, „întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult”.

Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii”, se mai arată în comunicatul citat.

La Digi 24, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a subliniat că recomandările Bisericii trebuie urmate de către toți preoții. ”Dincolo de autonomia eparhială care există și care este respectată, cred că respectul comun al regulilor ar trebui să nea unească acum pe toți. Îndrumările BOR sunt amânunțite, foarte clare și publice”, a spus Bănescu.

Ascultă:

 
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, despre gestul ÎPS Teodosie