Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Înghesuială la Vama Nădlac I. Mulți români au trecut granița pe jos

nadlac_vama1.jpeg

Înghesuială la Vama Nădlac I. Mulți români au trecut granița pe jos.
Înghesuială la Vama Nădlac I. Mulți români au trecut granița pe jos
Image source: 
RFI/Otilia Ghițescu

Ridicarea stării de urgență, dar și eliminarea carantinei instituționalizate i-au făcut pe români să vină în țară în număr foarte mare. Au fost cozi uriașe și s-a stat ore în șir la graniță. La Vama Nădlac I, pe sensul de intrare în România, foarte mulți oameni au trecut frontiera pe jos. De la finele săptămânii trecute sunt deschise pentru autoturisme și vămile Nădlac II, la autostradă, și Borș.

Ieri după-amiază, timpul de așteptare pe sensul de intrare în România la Vama Nădlac I, în județul Arad, era de 480 de minute. De sâmbătă, 16 mai, sunt deschise pentru autoturisme și vămile Nădlac II, pe autostradă, respectiv Borș, în județul Bihor. Și aici, șoferii aveau de așteptat, pe sensul de intrare în țară, peste trei ore. 

La Nădlac I, situația este mai specială, pentru că în acest punct de trecere a frontierei ajung foarte mulți oameni care vin pe jos. Ieri după-amiază, polițiștii au creat culoare, cu garduri, ca la aeroport, pentru a se putea păstra distanța. Prefectul de Arad, Gheorghe Stoian, explică. 

Cu toate că s-au suplimentat benzile de intrare, sunt foarte multe autoturisme care intră în țară și foarte mulți cetățeni care vin pe jos. Ei sunt transportați de diferite firme din Ungaria și Austria, sunt aduși până undeva în apropierea frontierei, sunt debarcați și de acolo intră pe jos în România. 

Practic, acești oameni sunt aduși în Ungaria cu microbuze sau autocare și coboară în apropierea ultimei benzinării înainte de granița cu România. De acolo, unii vin cu taxiurile la frontieră. Alții merg pe jos, cu bagajele după ei, câțiva kilometri. În Vama Nădlac au fost aduși și polițiști de frontieră din județul Bihor, însă numărul celor care vor să intre în România a fost foarte mare. S-a lucrat chiar și pe șapte benzi, dar formalitățile durează mult. Pe lângă controlul specific de la frontieră, cei care vin sunt preluați de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, pentru triajul epidemiologic.

(Cei care vin pe jos în România intră – n.r.) pe două benzi și sunt foarte mulți lucrători, numai că durează formalitățile. Unii, chiar dacă li se dau acele declarații să le completeze, scriu mai greu, alții nu știu să scrie... și durează. Și atunci lucrătorii trebuie să completeze. 

În starea de alertă, cei care vin în România pot alege să stea în izolare sau carantină la domiciliu. Prefectura Arad le asigură și transportul de la vamă, dar contracost. Din nou, Gheorghe Stoian.

Noi ke-am pus la dispoziție contracost mijloace de transport în gară la Timișoara și gară Oradea, depinde de zona în care se deplasează. Ei trebuie să plătească, pentru că după ce s-a încheiat starea de urgență, perioada asta, nu se mai decontează de către autorități. Alții își cheamă rudele, își angajează câte o mașină și pleacă în județele unde își au domiciliul. 

Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, în țară au intrat, din Ungaria, peste 8.000 de cetățeni români. Comparativ, în luna aprilie, media zilnică a fost de 1.500 de persoane. 

 
Înghesuială la Vama Nădlac I. Mulți români au trecut granița pe jos