Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia: probe de conviețuire cu virusul

pizza-874530_1280.jpg

În Italia, se redeschid treptat restaurante, magazine, saloane de coafură, muzee.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

După mai bine de două luni, în Italia, se redeschid mai multe activități sociale, de la magazine și saloane de coafură până la baruri, restaurante sau muzee. Este o revenire treptată la normalitate, dar în care cuvântul de ordine îl reprezintă păstrarea distanței de cel puțin un metru. Autoritățile de la Roma avertizează, totodată, că o creștere semnificativă a infectărilor se poate traduce în închiderea din nou anumitor activități, de la caz la caz.

Italia, prima cea mai lovită țară din Europa de epidemia de Coronavirus care a cauzat moartea a peste 30.000 de persoane, își redeschide de astăzi multe activități sociale interzise de mai bine de două luni.

De astăzi italienii își pot revedea prietenii, se pot deplasa în interior regiunilor fără a mai fi nevoie să completeze declarația pe proprie răspundere, pot savura un cappuccino la bar sau pot să mănânce o pizza la restaurant. 

Se redeschid în condiții stricte de respectare a normelor anti-Covid 19, de igienă și distanțare, magazine, baruri, restaurante, saloane de coafură, frizerii, centre estetice, muzee. 

“Este un risc calculat”, spune premierul italian Giuseppe Conte, care avertizează că în cazul în care apar noi focare, regiunile pot cere Guvernului să le declare zone roșii cu toate consecințele care derivă, inclusiv reînchiderea anumitor activități. 

Regiunile pot să anticipeze sau să amâne deschiderea unor activități în funcție de bilanțul epidemiologic. 

Este obligatorie purtarea măștii în interior și este recomandată în exterior, acolo unde distanța de siguranță nu poate fi respectată.

Criza sanitară a determinat o criză economică cu implicații pe termen lung. Guvernul a anunțat un plan de relansare economică în valoare de 50 de miliarde de euro și a luat măsuri pentru încurajarea reluării activităților. 

Astfel, localurile sunt scutite de taxa pentru terenul public, o măsură destinată să încurajeze amenajarea teraselor în aer liber. 

Măsuri insuficiente spun, însă, comercianții care au protestat la Milano și în alte orașe din Italia, cerând anularea impozitelor acolo unde nu există un câștig. 

Multe magazine mici din Via Nazionale sau din Via del Corso de  la Roma au în vitrină un afiș care anunță că nu vor deschide dacă Guvernul nu le oferă un spijin. 

În realitate, păstrarea distantanței de siguranță de cel puțin un metru, investițiile în materiale de protecție și igienă îi determină pe proprietarii de baruri sau de restaurante să nu-și redeschidă activitatea. 

Doar 7 din 10 localuri publice sunt pregătite să redeschidă și aproape 380.000 de angajați din domeniu vor rămâne acasă, arată un studiu FIPE-Confcommercio, asociații de categorie. Normalitatea post lockdown Covid 19 este limitată tocmai de regulile dure necesare conviețuirii cu virusul.

De astăzi și cultele religioase își pot relua activitatea, respectând distanțarea socială. La Torino, un preot catolic  de la Parocchia di Campagna explică pentru TG3 RAI că din 450 de locuri dintr-o biserică au mai rămas disponibile doar 140 în urma aplicării distanței de cel puțin un metru. De altfel, în multe parohii, pentru a putea participa la slujbe credincioșii își pot rezeva locurile online.

Italia a anunțat relaxarea treptată a măsurilor, urmând ca din 3 iunie să redeschidă circulația pentru cetățenii țărilor din Uniunea Europeană și să renunțe la impunerea carantinei în acest caz. De la 15 iunie se vor deschide teatrele și cinematografele.

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI.

 
Ascultă AICI corespondența de la Roma