Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ajutorul acordat presei de către Guvern naște polemici: ”Rațiunile Executivului se bat cap în cap”

Ajutor presa Guvern polemici.jpg

Cine va lua felia cea mai mare de ”tort” de la Guvern? (Sursa foto: pixabay)
Cine va lua felia cea mai mare de ”tort” de la Guvern? (Sursa foto: pixabay)

Schema de sprijinire a presei de către Guvern naște polemici aprinse. Două site-uri cunoscute, Recorder.ro și G4Media, au anunțat că nu vor accesa fondurile respective, pentru că nu sunt încurajate criterii de integritate și profesionalism. Concret, Guvernul vrea să acorde mass-media 40 de milioane de euro, sub forma unei campanii de informare pe tema coronavirusului.

Cei mai mulți bani de la Guvern pentru presă se vor duce la televiziuni, în special la Pro TV, Antena 1 și Antena 3, potrivit unei analize realizate de paginademedia.ro.

Criteriile Guvernului se bat cap în cap, explică la RFI președinta Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani: ”Ca să judecăm criteriul, trebuie mai întâi să vedem ce urmărește Guvernul. În expunerea de motive a OUG există teoretic două motive. Unul e cel al necesității unei campanii de informare publică și unul privind sprijinirea presei. Cele două rațiuni se bat cap în cap din punct de vedere al criteriilor. Dacă aș vrea să fac o campanie de informare eficientă, ar trebui să mă uit la care sunt acele mijloace de informare care ating un număr maxim de oameni, cu costurile cele mai mici. Dacă vreau să ajut presa, ar trebui să mă uit care sunt acele zone din presă care au fost lovite cel mai tare. Și dacă mă uit la acest criteriu, răspunsul este foarte simplu: presa scrisă și în principal presa scrisă locală. De aceea spun că cele două rațiuni se bat cap în cap. Dacă vreau să ajung la un număr cât mai mare de oameni mă duc la televiziuni, dacă vreau să ajut presa mă duc la presa scrisă”.

 
Ioana Avădani, despre schema de ajutor a Guvernului pentru presă