Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mona Nicoară, cineast: La New York în timp de pandemie e ca pe vremea lui Ceaușescu. Îți construiești bula ta ca să supraviețuiești în interiorul ei

1199px-mona_nicoara_1.jpg

Mona Nicoară, cineast român la New York
Image source: 
Edin Velez

În timp ce jumătate din orașele din statul New York s-au deschis începând cu 15 mai, New York City rămâne închis până în luna iunie a anunțat guvernatorul Andrew Cuomo.

 

Mona Nicoară locuiește la New York unde predă arta și istoria filmului la Rutgers University și ca să proceseze mai bine stările prin care trece în izolare, a început să iasă pe străzile orașului ca să filmeze oamenii de la distanță.

E foarte interesant să filmezi absența, să filmezi ceva ce nu este

"Am început să filmăm mai mult ca să procesam noi emoțional ce se întâmplă. Poate ne iese de un scurt metraj. Am simțit nevoia să ieșim din casă și să o facem cu un scop. Filmatul e pentru noi scopul principal al existenței. Am început să ieșim de câteva ori pe săptămână pe străzi nu ca să vorbim cu lumea, ci ca să îi filmăm de la distanță pe oameni. E foarte interesant să filmezi absența, să filmezi ceva ce nu este."

Lumea a devenit brusc grijulie, parte dintr-un organism comun și straniu

"Jumătate horror, jumătate comedie" - așa e viața la New York pe timp de pandemie spune Mona Nicoară care recunoaște că frânarea bruscă de la începutul lui martie, când numărul de decese și cel de infectări au transformat New York-ul în principalul focar de coronavirus din SUA, a pus în dificultate locuitorii orașului care nu au știut cum să reacționeze într-o primă fază.

Regizoarea a observat că în momentul în care a inceput totul,  lumea a devenit brusc foarte grijulie și disciplinată, exact cum nu sunt new york-ezii niciodată. "E emoționant ca într-un oraș de 8 milioane de persoane să vezi că oamenii au grijă unii de alții cum foarte rar au ocazia să o facă", spune Mona Nicoară.

Filmele și muzica ne-au ajutat. E într-un fel ca pe vremea lui Ceauseșcu, în România, când îți contruiești bula ta și supraviețuiești în interiorul ei

Mona Nicoară vorbit cu Andreea Pietroșel despre teama recrudescenței fascismului în timpul pandemiei, despre cum e viața în izolare la New York, the city that never sleeps.

 

 
Mona Nicoară, cineast: "Filmele și muzica ne-au ajutat. E într-un fel ca pe vremea lui Ceauseșcu, în România, când îți contruiești bula ta și supraviețuiești în interiorul ei."