Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Starea de alertă, în vigoare. Care sunt cele mai importante schimbări?

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul a aprobat, luni, hotărârea privind instituirea stării de alertă. Astfel, potrivit actului normativ, starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile. Care sunt principalele prevederi pe care cetățenii trebuie să le respecte?

Conform textului actului normativ, în spațiile publice închise, spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție.

Se menține măsura suspendării temporare a cursurilor până la finalul anului școlar/universitar. Totuși, se va permite desfășurarea, după data de 02.06.2020, a unor activități de pregătire, pe o perioadă de 2 săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a și a 13-a), precum și pentru organizarea examenelor naționale.

Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.

Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele cu caracter privat, pot fi desfășurate în aer liber în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, respectiv cu respectarea distanței de minimum 1,5 m între persoane și purtarea măștii de protecție.

Se suspendă consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora. În spațiile menționate anterior, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

De asmenea, se suspendă activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici. Sunt exceptate de la prevederi următoarele categorii de activități comerciale: a) activitatea desfășurată în centrele comerciale mici, de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare. b) activitatea de vânzare a produselor electronice și electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului; c) activitatea desfășurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului; d) activitatea desfășurată de către magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine și centrele de îngrijire personală, precum și vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală.

Se suspendă de asemenea și activitatea operatorilor economici care desfășoară activități în spații închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine, activități de tratament balnear, locuri de joacă și săli de jocuri.

Totodată, în interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Pe perioada stării de alertă, se instituie și interdicția deplasării persoanelor în afara localității, respectiv a zonei metropolitane. Totuși, completând o declarație pe proprie răspundere, se poate circula și între localități din anumite motive clare. Printre acestea se numără: deplasarea în interes profesional, umanitar sau de voluntariat, deplasarea pentru realizarea de activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli; deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi; deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri medicale sau pentru îngrijirea membrilor de familie, a unui afin sau persoană aflată în întreținere, a persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități.

Ieșirea din localitate este permisă și în cazul decesului unui membru de familie, pentru un tratament, dar și pentru activități recreative sau sportive individuale desfășurate în aer liber, respectiv: ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit sau alte activități recreative și sportive. În fine este permisă deplasarea între localități și pentru participarea la evenimente familiale, rezolvarea operațiunilor ce țin de de întreținere a vehiculelor, precum și deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile persoanelor șianimalelor de companie sau domestice.

Pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuință.