Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sociolog: Unii nu prea știu să folosească libertatea de gândire

coronavirus-4904410_1920_pixabay.jpg

Evoluţia epidemică arată o creştere accelerată la toate capitolele, cazuri noi, pacienţi la terapie intensivă, decese – asta în timp ce autorităţile vin cu noi măsuri de relaxare.
Evoluţia epidemică arată o creştere accelerată la toate capitolele, cazuri noi, pacienţi la terapie intensivă, decese – asta în timp ce autorităţile vin cu noi măsuri de relaxare.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

O treime dintre români declară că nu s-ar vaccina sub nicio formă împotriva COVID-19, iar aproape jumătate cred că virusul este mai puțin periculos decât se crede. Sunt concluziile unei cercetări IRES despre impactul stării de urgență. Sociologul Gelu Duminică spune că sunt și oameni care, indiferent de ce dovezi au în față, vor considera că nu e adevărat și că ei au nevoie de dovezi suplimentare. "Nu vreau să jignesc, doar vreau să atrag atenția asupra unui mod de a gândi: prostul până nu e fudul, nu e prost destul", mai spune Gelu Duminică.

8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de coronavirus. O treime dintre români declară că nu s-ar vaccina sub nicio formă, iar aproape jumătate cred că virusul este mai puțin periculos decât se crede. Sunt concluziile unei cercetări IRES despre impactul stării de urgență. Ignoranța este mare, iar atunci când este întărită și de alți oameni din jur, lucrul acela devine certitudine, fără putință de tăgadă, explică la RFI sociologul Gelu Duminică. Nu e vorba doar despre fake news ci și despre disoluția reprezentanților credibili care să poată să coaguleze oameni în jurul lor, iar asta nu face decât să genereze mișcări anti: anti vaccin, anti Europa, anti covid. Legat de negaționismul unora, sociologul amintește că mare parte din secolul 20 România a fost sub diverse dictaturi în care cineva ne spunea adevărul și noi trebuia să-l executăm. În momentul în care avem libertatea de gândire nu prea știm să o folosim, unii dintre noi, explică Gelu Duminică.

Sunt și oameni care, indiferent de ce dovezi au în față, vor considera că nu e adevărat și că ei au nevoie de dovezi suplimentare. Mie mi-au murit patru cunoștințe de coronavirus. Și sunt convins că toate argumentele pe care eu le-aș da unor astfel de oameni nu ar fi suficiente. Pentru că știți, e vorba aia românească, și iertat să-mi fie, dar nu vreau sa jignesc, doar vreau să atrag atenția asupra unui mod de a gândi: prostul până nu e fudul, nu e prost destul. Omul care crede în adevărul lui nu vrea să audă celălalt adevăr, pentru că la noi exercițiul de dubito ergo cogito nu există. La noi e ori așa, ori invers. Ești cu mine, ori împotriva mea. (...) Nu uitați că 80% din sec. 20, România a fost sub diverse dictaturi în care cineva ne spunea adevărul și noi trebuia să-l executăm. În momentul în care liderii nu mai sunt tătucii, ăia care inspirau teamă, frică, și care băteau cu pumnul în masă, în momentul în care avem libertatea de gândire nu prea știm să o folosim, unii dintre noi, și rămânem în peștera lui Platon. (...) Nu acesta este etalonul societății românești, dar în momente de criză minoritatea care are astfel de viziuni devine extrem de vizibilă și poate deturna o întreagă majoritatea dacă aceasta nu acționează cum trebuie.