Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corina Martin (FAPT): Nu poate fi vorba de profit în turism în 2020, e un an de supraviețuire

Corina Martin profit turism supravietuire.jpg

Turismul românesc s-ar putea redeschide pe 15 iunie (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Turismul românesc s-ar putea redeschide pe 15 iunie (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

România trebuie promovată ca o destinație sigură de vacanță, după redeschiderea turismului, declară la RFI președinta Federației Asociațiilor de Promovare Turistică (FAPT), Corina Martin. Terasele s-ar putea redeschide pe 1 iunie, iar hotelurile, pe 15.

Corina Martin spune că turismul românesc va înregistra pierderi în acest an: ”Evident, vor fi costuri, pierderi foarte mari, nu poate fi vorba de profit în acest an, va fi un an de supraviețuire pentru turismul românesc. Din fericire, dacă pot să spun asta, totuși, turismul românesc fiind dependent de turiști români, are șansa repornirii mai rapide față de alte țări din jurul nostru, Bulgaria, Turcia sau Grecia, care depind de turiștii vest-europeni”.

Președinta FAPT estimează că operatorii din turism își vor putea recupera pierderile în doi-trei ani: ”Probabil, vorbim de cel puțin doi sau trei ani, poate, dacă nu avem un scenariu care să se repete în toamnă, așa cum ne mai avertizează specialiștii medicali”.

Întrebată dacă poate garanta că operatorii din turism vor fi pregătiți să primească turiști în siguranță eventual pe 15 iunie, Corina Martin a răspuns: ”Eu cred că nimeni nu poate garanta acest lucru, nici în România, nici în Bulgaria, nici în Grecia, Turcia sau Spania. Sigur că însă este răspunderea noastră și automat, orice serviciu negativ se va întoarce ca un bumerang împotriva noastră, acum, când facem eforturi atât de mari să supraviețuim și să ridicăm totuși destinația România la nivel chiar internațional ca destinație sigură (...). Avem nevoie în continuare de o promovare și promovarea unui mesaj foarte clar către alte țări: România, destinație sigură de vacanță”.

Corina Martin, despre pierderile din turismul românesc în 2020, pe fondul coronavirusului