Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nora, asistentă medicală din Paris: „M-am îmbolnăvit și mi-am infectat familia”

nora.png

Aplauze pentru personalul medical, Saint-Mandé, Franța, 5 mai 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Asistenții medicali se află în prima linie în lupta cu coronnavirusul. Din Europa până în America, trecând prin Africa și Orientul Mijlociu, RFI le dă cuvântul. În Franța, Nora, în vârstă de 39 de ani, este o tânără absolventă. Recent ea a trecut de cealaltă parte, cea a pacienților cu Covid-19. 

În două săptămîni, Nora (acesta este un pseudonim – n.r.)  va trebui să se întoarcă la locul de muncă. „Nu ar trebui să spun că sunt speriată, deoarece în mod normal când ești infirmier, nu ești speriat. Dar chiar îmi este teamă să nu mă îmbolnăvesc din nou și să retrăiesc această experiență ”, a declarat asistenta, aflată în prezent în concediu medical.

Totuși, iubește această meseie. Este o recalificare. Fiind mai întâi asistent comercial, apoi asistent medical la sosirea sa în Franța acum 10 ani, tânăra de origine tunisiană decide să se înscrie la studii de asistență medicală la Institutul de formare al asistenților medicali (IFSI), cu dorința de a „evolua și de a îngriji mai bine pacienții”. Ea a găsit rapid, în septembrie 2019, un prim post într-un spital de geriatrie din regiunea Paris. Secția sa  tratează pacienții vârstnici, care suferă de multiple patologii și, prin urmare, sunt cei mai vulnerabili la Covid-19.

 

„Totul s-a întâmplat foarte repede"

La sfârșitul lunii februarie, pandemia se apropia. „Ne-am pregătit, am avut ședințe, ne-am uitat la ce putem pune la punct. Dar primele cazuri au fost identificate foarte repede ”, își amintește Nora. De asemenea, își amintește foarte bine și „primul deces cauzat de Covid-19”: „Tratam o pacientă care avea un stop cardiovascular. Am resuscitat-o ​​cu asistenta-studentă care mă însoțea. Dar aceasta a decedat cateva zile mai tîrziu. "

În acest spital de geriatrie, boala lovește pacienții pe care personalul medical îi cunoaște bine. „Unii sunt cu noi de câteva luni. Vedem cum starea lor de sănătate se deteriorează peste noapte. Nu mai răspund, nu mai mănâncă, sunt obosiți, fără suflare, este foarte dificil să îi vedem că ne părăsesc așa”, mărturisește ea.

Nora subliniază, de asemenea, lipsa echipamentului de protecție disponibil pentru asistenții medicali la începutul pandemiei:  „Nu erau suficiente măști, nu erau suficiente ținute ... Am făcut așa cum am putut, ca peste tot în Franța”.

 

"Am urmat un protocol strict și nu a fost suficient"

Atât în spital cât și acasă, asistenta respectă un protocol strict pentru a se proteja pe ea și pentru a-și proteja familia. „Înainte de a-mi atinge copiii, fac duș. Îmi spăl toate hainele la 60 ° C”, explică asistenta. ”În fiecare zi am încercat să-mi protejez  familia , am stat departe tot timpul. Am dormit practic singură de la începutul pandemiei. Dar nu a fost suficient: M-am îmbolnăvit și mi-am infectat familia”.

Nora spune că „a trecut de cealaltă parte”. Având febră mare, disconfort respirator și o oboseală îngrozitoare, ea s-a testat. Verdictul: pozitivă la Covid-19. Au urmat zece zile de anxietate, timp în care recunoaște că a dormit puțin: „Noaptea, stăteam așezată tot timpul. Căutam aer, aveam probleme cu respirația. Încă nu s-a terminat, dar acum mă simt mai bine. Nu doresc nimănui această experiență”. Rămâne sentimentul vinovăției că a transmis Covid-19 familiei sale: astăzi soțul ei este bolnav la fel și fiicele lor. „Ele și-au pierdut gustul și mirosul”, spune Nora. „Din fericire, pentru că sunt tinere, nu au prezentat alte simptome. Cel puțin pentru moment ".

 

 

Mai mult decât aplauze, respect pentru măsurile de izolare

Când se va întoarce la muncă peste zece zile, Nora promite că va fi „și mai vigilentă”. Dar rămâne nevoie de echipament suplimentar pentru infirmieri: „Ne este frică să nu ne îmbolnăvim...  în mod normal ar trebui să dispunem de tot ce este necesar pentru a ne proteja pe noi înșine, pentru a-i proteja pe ceilalți și pentru a scăpa de frică”, regretă ea.

Aplauzele francezilor destinate asistenților medicali în fiecare seară, la 20:00? „Sunt bine-venite. Dar dacă oamenii ar rămâne acasă, respectând măsurile de izolare, ar face și mai mult bine personalului medical. Când ies dimineața să merg la serviciu și văd oameni peste tot afară, când vremea este frumoasă, mă întreb de ce mai aplaudă! Aplauzele sunt bune, dar mai presus de toate rămâneți acasă! Cu toții ne dorim ca situația să se îmbunătățească, să trăim normal din nou”.

 

Traducere de Anda Costiuc după articolul publicat pe site-ul rfi.fr,