Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bani pentru falși morți de COVID? ”Absurd”, răspunde un medic

italy-coronavirus-696x392.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Rețelele de socializare abundă în teorii ale conspirației privind coronavirusul. Una, care are mulți adepți, susține că spitalele dau bani familiilor pacienților decedați ca să accepte ca în certificatul de deces să fie trecută drept cauză a morții covid și astfel să umfle artificial numărul victimelor. Managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta exclude orice fel de negociere între familie și spital și subliniază că orice diagnostic este asumat de medic, iar un fals ar duce la pierderea dreptului de a profesa.

Jumătate dintre români cred că autoritățile au exagerat gravitatea pandemiei de coronavirus. Informația vine dintr-o cercetare sociologică făcută de IRES. Nu e de mirare că atât de mulți oameni cred că virusul e mai puțin periculos decât se crede, sau chiar că nu există de-a dreptul, pentru că pe rețelele de socializare curg teorii ale conspirației. Una, care are mulți adepți, susține că spitalele dau bani familiilor pacienților decedați ca să accepte ca în certificatul de deces să fie trecută drept cauză a morții covid și astfel să umfle artificial numărul victimelor. Afirmația este catalogată drept absurdă de managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, din capitală. Medicul Beatrice Mahler spune la RFI că este exclus ca medicii să negocieze cu familia cauza decesului, riscând astfel să-și piardă dreptul de a profesa.

Spitalele nu pot să plătească bani! Ceea ce se afirmă este absolut anormal, ilegal, inacceptabil. Atunci când declarăm un caz de natură infecțioasă, indiferent dacă este covid, dacă este tuberculoză, dacă este altă boală cu risc pentru sănătatea populației, cu risc de transmitere aerogenă pentru populație, aceste afecțiuni se raportează într-un anumit mod. Aceasta este legea în România de foarte mulți ani, nu a fost schimbată pentru covid. Doar că acum suntem mai mult în contact cu ea. Am aflat mai multe informații pentru că a fost o cantitate mare de informații. Și pacienții care mor de tuberculoză sunt declarați exact la fel, sunt tratați la fel, nu se deschide coșciugul unui pacient care a decedat de tuberculoză. Nici într-un caz nu se poate discuta de negociere între familie și spital. Acest lucru este exclus.

Citește și:  În Capitală şi în alte judeţe se manifestă cele mai numeroase infectări cu noul coronavirus, astfel că ele ar putea fi primele vizate de eventuale măsuri mai drastice.