Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Veteran britanic centenar înnobilat pentru activitatea sa caritabilă

capitanul_tom.jpg

Căpitanul Tom Moore
Căpitanul Tom Moore, care a împlinit 100 de ani pe 30 aprilie, a strâns aproape 33 de milioane de lire pentru Serviciul Național de Sănătate
Sursa imaginii: 
PA

Un veteran britanic în vârstă de 100 de ani va primi titlul de Sir în onoarea acțiunii sale de strângere de fonduri pentru Servicul Național de Sănătate (NHS). Tom Moore a primit și titlul onorific de colonel în armată.

Căpitanul Tom Moore, care a strâns aproape 33 milioane de lire sterline (36,7 milioane Euro) pentru NHS, în plină pandemie de Coronavirus, a colectat aceste fonduri făcând ture ale grădinii casei sale din comitatul Bedfordshire la nord de Londra.

"Sunt absolut copleșit. Niciodată nu mi-aș fi putut imagina că voi primi o asemenea onoare. Aș dori să-i mulțumesc Majestății Sale Reginei, premierului Boris Johnson și Marelui public britanic." a spus căpitanul Tom la aflarea veștii.

"Trebuie să profităm de această ocazie pentru a recunoaște eroii noștri de prim rang ai NHS, care își pun viața în pericol zi de zi pentru a ne menține în siguranță”.

Titlul de Sir sau Cavaler urmează la doar câteva săptămâni după ce a fost numit colonel onorific pentru a marca eforturile veteranului centenar de strângere de fonduri.

Când veteranul și-a propus să parcurgă 100 de ture din grădina sa din Marston Moretaine înainte de a împlini 100 de ani la 30 aprilie, el urmărea să strângă 1000 de lire sterline.

Dar hotărârea lui de a pune în practică această provocare folosind un cadru de mers a generat un interes public enorm în timpul pandemiei și în câteva zile el a adunat zeci de milioane de lire.

În final suma adunată pentru NHS Charities Together s-a ridicat la 32794701 lire.

Organizația oferă colete alimentare și sesiuni de consiliere pentru personalul NHS care se confruntă cu epidemia de Coronavirus, precum și tablete electronice pentru a permite pacienților să țină legătura cu cei dragi.

Ziua de naștere a Căpitanului Tom a fost marcată printr-o paradă aeriană de către un Spitfire și un Hurricane, avioane de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial.

Căpitanul Tom a primit peste 140000 de felicitări cu prilejul zilei sale de naștere, care au fost expuse la școala nepotului său.

Numărul 1 în Top

O petiție online care solicita ca el să fie numit cavaler a primit mai mult de un milion de semnături, iar un single de caritate împreună cu cântărețul Michael Ball a ajuns numărul unu în top.


Tom Moore și Michael Ball
Single-ul cântat în duet de Tom Moore și Michael Ball a ajuns pe locul întâi în topul britanic
Sursa imaginii: 

Succesul versiunii lor cu You'll Never Walk Alone l-a făcut pe Căpitanul Tom cel mai în vârstă artist în fruntea topurilor din Marea Britanie.

"Fantastica strângere de fonduri a colonelului Tom a înregistrat recorduri, a inspirat întreaga țară și ne-a oferit tuturor un far de lumină prin ceața Coronavirus." a declarat premierul Johnson care și-a folosit prerogativa de a propune Reginei Elisaneta a II-a acordarea acestui titlu vechi de peste 700 de ani.

"În numele tuturor celor care au fost mișcați de povestea sa incredibilă, vreau să vă transmit un imens mulțumesc. Este o adevărată comoară națională."

Sir Tom s-a înrolat în cel de-al Doilea Război Mondial în batalionul al optulea al Regimentului Ducelui de Wellington (8 DWR), o unitate de infanterie care a fost transformată pentru a opera tancurile Churchill ca parte a Royal Armored Corps (RAC).

După ce a fost promovat la gradul de căpitan, el a luptat în India și în Birmania și a mers cu regimentul său în insula Sumatra după predarea japonezilor în 1945.

După război, s-a întors în Marea Britanie și a lucrat ca instructor la Școala de Vehicule Armate de Luptă din Bovington, Dorset.

A locuit în Kent mulți ani înainte de a se muta în Bedfordshire pentru a fi alături de familia sa în 2007.