Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul economiei despre vacanțele în Bulgaria și Grecia: Mai avem de așteptat

balchik.jpg

Castelul Reginei Maria din Balchik
Image source: 
wikipedia.org

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri la Digi24 că România mai are de parcurs etapa aprobării de către Parlament a stării de alertă, înainte de a încheia un acord cu Bulgaria, Grecia și Serbia care au ajuns deja la un acord privind libera circulație a persoanelor începând cu 1 iunie. 

"Spre deosebire de cele trei țări (n.a. Bulgaria, Grecia și Serbia) România trebuie să mai parcurgă o etapă și anume etapa aprobării stării de alertă de către Parlament, care se va întâmpla probabil astăzi. Trebuie să vedem dacă vor exista modificări la starea de alertă pe care Parlamentul am înțeles că le-ar aduce și apoi în urma evaluării acestui lucru putem vorbi de încheierea unei eventuale înțelegeri între cele 3 țări...", a declarat miercuri ministrul Economiei Virgil Popescu, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Potrivit acestuia o nouă întâlnire va avea loc săptămâna viitoare.

"Nu există nicio certitudine în egătură cu deschiderea sezonului turistic începând cu 1 iunie. Există o propunere... Nu s-a semnat încă niciun parteneriat între cele 3 țări. Urmează să mai avem săptămâna vitoare o întâlnire, așa a rămas stabilit între cei 4 premieri. Premierul Orban chiar a propus ca săptămâna viitoare să avem următoarea întâlnire și desigur ne dorim ca cetățenii români care pleacă într-o vacanță în Bulgaria, în Grecia să fie în siguranță acolo, să nu aibă probleme cu o eventuală carantină și să fie la fel de în siguranță, să nu se întoarcă în carantină sau într-o autoizolare când se întorc pe teritoriul României.", a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Ministrul s-a arătat convins că va fi încheiat un astfel de acord.

Întrebat când s-ar putea deschide sezonul estival în România, ministrul a spus că totul depinde de evoluția numărului de noi îmbolnăviri.

" Noi am relaxat măsurile, avem o evaluare care se va finaliza la 1 iunie. Prima evaluare va fi la sfârșitul acestei săptămâni, în care vom vedea exact ce s-a întâmplat în acel weekend în care toată lumea a ieșit din case (...) Cred că 15 iunie poate fi o dată în cazul în care toate lucrurile sunt în regulă din toate punctele de vedere, că vorbim și de hoteluri si de mare si de munte și de turism in Romania.", a spus Virgil Popescu.

Bulgaria, Grecia și Serbia au ajuns la un acord privind libera circulație a persoanelor începând cu 1 iunie

Circulaţia persoanelor între Bulgaria, Grecia şi Serbia va fi permisă de la 1 iunie fără obligativitatea unei perioade de carantină de 14 zile pentru limitarea epidemiei de coronavirus, au transmis marți Reuters şi BTA, citate de Hotnews.