
Social
Secretarul general ONU la RFI: Vaccinul împotriva Covid-19 trebuie să fie „un bun global”
onu.png

„Am spus de la început că un vaccin trebuie să fie un bun global. Asta înseamnă că, oriunde este descoperit acel vaccin, desigur costurile vor trebui să fie acoperite de comunitatea internațională, dar permisele de producție trebuie oferite imediat oricărei companii, oricărei fabrici din lume, astfel încât vaccinul să fie disponibil peste tot, și categoric, la un preț rezonabil. Problema accesului universal la un vaccin este o problemă-cheie din punctul meu de vedere. Trebuie să evităm cu orice preț un mecanism în care vaccinul devine un produs comercial, în care puterea banilor definește accesul la ceva ce trebuie considerat un bun public global. (...) Dacă producția este exclusivitatea celui care a inventat vaccinul și se face la un preț definit din motive comerciale, devine o nedreptate profundă, înseamnă că numai cei bogați - și țările bogate - vor avea acces la vaccin. Acest lucru este pur si simplu intolerabil din punct de vedere moral și politic”.
Măsuri care trebuie luate pentru combaterea insecurității alimentare
„Există multe lucruri de făcut în Africa: sprijinirea fermierilor, deschiderea coridoarelor pentru circulația produselor alimentare, perfecționarea piețelor etc, dar, după aceea, va fi de asemenea, necesar să se ia măsuri la nivel global. De exemplu, evitarea restricțiilor de transport din țările care exportă alimente în Africa și creșterea capacității din perspectiva Programului Alimentar Mondial (PAM) și a altor instituții pentru a susține cauzele umanitare. Dar vreau să subliniez importanța implicării guvernelor și comunităților africane în politicile agricole. În opinia mea, aceasta este o întrebare absolut esențială. De multe ori în trecut, în lume - nu numai în Africa - strategiile politice au neglijat agricultura, au pariat totul pe industrializare, pe modernizarea altor sectoare. Adevărul este că agricultura rămâne o bază esențială a economiilor, în Africa și în lume. "
Pentru un armistițiu cu jihadiștii din Sahel
„Respect alegerile pe care le fac țările din Sahel pentru a încerca să găsească o soluție la criza de securitate, dar mă tem că multe dintre grupurile care acționează în cadrul regiunii sunt grupuri cu motivații teroriste, care vor fi foarte greu de convins să aibă o atitudine pozitivă asupra păcii. "
Implicarea comunității internaționale în soluționarea crizei din Sahel
„Am luptat de la început pentru ca Sahel să poată avea un sprijin mult mai puternic din partea comunității internaționale în comparație cu cel existent astăzi, mai ales din punctul de vedere al G5 Sahel. Am înțeles întotdeauna că acesta ar trebui să aibă un mandat în conformitate cu capitolul VII [din cartea ONU] și ar trebui să aibă o finanțare garantată. Am văzut, cu o mare îngrijorare, un sprijin insuficient din partea G5 Sahel pentru asistență și dezvoltare. Continui să pledez pentru un angajament mult mai puternic din partea comunității internaționale în sprijinirea țărilor din Sahel. "
Antonio Guterres dezamăgit de absența unui armistițiu în Camerun cu secesioniștii
„Dezamăgit, dar încă cu speranță. Președintele Biya a exprimat o atitudine pozitivă față de posibilitatea încetării focului. Trebuie stabilită o posibilitate de dialog cu mișcările armate. Am speranță și sunt la dispoziția președintelui și a camerunezilor pentru a oferi ajutor."
Continuarea conflictului libian, alimentată de interferențe externe
„Adevărul este că în Libia are loc o escaladare militară, mercenarii ajungând la încălcarea absolută a dreptului internațional. Mă alătur Uniunii Africane: acest scandal trebuie oprit cu orice preț. Trebuie să existe o încetare a focului eficientă și trebuie să existe un dialog intra-libian".
Datoria: ar trebui să depășim moratoriul stabilit de țările G20?
„Cred că această suspendare nu este suficientă. Consider că toate țările în curs de dezvoltare care au probleme de acces la piețele financiare, care nu corespund cu acest serviciu, ar trebui să suspende plățile. În același timp, trebuie să ne pregătim pentru scutirea de datorie în cazul în care nu vor avea o soluție ... și o abordare mai globală, mai structurală, pentru că trebuie să evităm cu orice preț o serie de falimente care ar putea provoca o depresie la nivel global”.
Traducere de Anda Costiuc după interviul publicat de rfi.fr